El temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona ha tancat l’any 2024 amb un rècord històric de visitants, 4,8 milions (en concret, 4.833.658), fet que suposa no només superar els anys previs a la covid-19 i també els primers anys postcovid, amb un 2,7 més de visitants que el 2023, sinó també estar molt a prop de tocar sostre pel que fa a visitants, segons ha reconegut el director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, que ha assumit que “no hi ha previsió d’augmentar gaire més” pel que fa al nombre de visitants, ja que l’aforament no pot créixer més enllà del fet que en els “mesos de temporada baixa encara hi ha una petita capacitat de créixer”. Difícilment, en tot cas, es podrà arribar més enllà dels cinc milions de visitants, per “no perjudicar la satisfacció de la visita”.
En la presentació de la Memòria 2024, acompanyat d’Esteve Camps, conseller delegat de la Junta Constructora, Martínez ha assenyalat que el 2024 ha estat “un any de consolidació”, ja que els ingressos han augmentat un 5,5% respecte de l’any anterior, arribant als 133,9 milions d’euros, dels quals el 96,9% procedeixen de les entrades que paguen aquests quasi cinc milions de visitants. Així mateix, en aquest balanç econòmic Martínez ha assenyalat que les despeses s’han incrementat un 1,3%, és a dir, molt per sota de l’augment dels ingressos, arribant als 86,2 milions, dels quals un 51,9% s’ha destinat a la continuació de la construcció. Les dades han portat la Sagrada Família a poder “afrontar sense problemes la finalització de la torre de Jesús i la construcció de la façana de la Glòria aquest 2025”, que són les pròximes fites constructives del temple.
D’on venen els visitants?
Pel que fa a l’origen dels visitants, la majoria són ciutadans dels Estats Units, amb un 18,55%, mentre que els originaris d’Espanya —catalans inclosos— representen el 12,67%, seguits de francesos (6,93%) i italians (6,53%). El cinquè lloc representa una novetat important, ja que es tracta de ciutadans de Corea del Sud (6,18%), seguits del Regne Unit (4,98%), la Xina (4,52%) i Alemanya (4,25%). En aquest sentit, Martínez ha destacat el paper dels sud-coreans i xinesos en aquest assoliment del rècord històric, insistint que “el mercat asiàtic va trigar una mica més a obrir fronteres després de la covid", a més del fet de beneficiar-se de l’interès que s’ha creat a Corea del Sud per Barcelona, i que els xinesos “abans només podien viatjar en grup i ara ho poden fer individualment”.
Pel que fa a la construcció, Camps ha destacat la intenció, ja prevista, de culminar la torre de Jesús aquest 2025 i inaugurar-la el 2026, mentre que a finals d’aquest mateix any se celebrarà el centenari de la torre de Bernabé, que s'ha restaurat recentment. Així mateix, es manté la intenció d’acabar el temple “en la seva verticalitat” en un termini d’una dècada, cosa que implicaria una nova data d’acabament, la del 2035.