Aquest mes d'agost s'havien d'iniciar les obres per treure l'amiant que es troba en les teulades de cinc naus  al barri de La Sagrera, ubicades entre els números 29 i 31 del carrer Costa Rica, tal com va resoldre l'ajuntament de Barcelona en un ple municipal al gener. Una decisió que van veure amb bons ulls els veïns de la zona que estaven preocupats per les repercussions nocives d'aquest producte contaminant, que és cancerígen. Ara bé, malgrat les bones notícies tot s'ha anat complicant en un camí que havia de ser de flors i violes.

Primer de tot, famílies sense recursos van habitar la majoria de les naus, que també s'havien d'enderrocar. Per això, davant el temor de més ocupacions, l'empresa de demolició va iniciar, sense avís previ, les obres el passat dijous, però que ha hagut d'aturar perquè no tenen els permisos per dur-les a terme fins a l'1 d'agost. Tot plegat, ha provocat que l'amiant "estigui al descobert" i "sense cap mesura de protecció", segons explica a ElNacional.cat Susana, una de les veïnes afectades.

Preocupació veïnal

El temor dels veïns, però no és d'ara, sinó que ve de lluny. En concret, les cinc naus estan situades al bell mig d'una illa de cases, per la qual cosa estan envoltades d'edificis i tenen dues escoles al davant. Fins ara hi havia una església evangèlica, una sala de festes i oficines. "Quan hi havia goteres manipulaven les teulades" sense ser conscients dels perjudicis de l'amiant, relata Susana.

Per això, van respirar amb una certa tranquil·litat quan van saber que les naus s'enderrocarien, junt amb les teulades amb amiant. En concret, l'ajuntament va determinar que les obres tinguessin lloc de l'1 d'agost al 7 de setembre, que és quan hi pot haver un menor impacte per a la població, ja que les escoles estan tancades i la majoria de la gent fa vacances.

Una teulada manipulada nau de La Sagrera /Una de les teulades manipulades per els operaris de l'empresa de demolició / Cedida pels veïns  

Però pocs dies abans del confinament, al mes de març, hi va haver un canvi de guió en aquest malson per als veïns: diverses famílies van ocupar vàries naus. Susana estima que hi ha unes deu persones alhora que relata que veu molts nens jugant i, inclòs, hi viu una dona embarassada.

Amb aquest situació, l'empresa propietària no pot iniciar les obres fins que es reallotgi als habitants de les naus en un altre lloc. Per aquest motiu, detalla Susana, la propietària ha començat a moure els permisos pertinents perquè es traslladi els ocupes en un altre lloc. Això ho sap perquè li va explicar una persona que treballa en l'empresa de demolició el passat dimecres.

Obres per part de la propietària

"Em van venir a veure a la feina", relata la veïna que hi afegeix que li van preguntar si sabien com havien d'actuar davant d'aquesta situació. Susana l'hi va indicar que s'havien d'esperar que es trobés un altre domicili per aquestes persones i es va oferir contactar amb l'administració per fer-los arribar les peticions de l'empresa, per la qual cosa li va demanar a la representant de l'empresa que li envies un correu electrònic amb la informació. "Encara espero el mail", manifesta dolguda Susana. 

Enlloc d'això, l'endemà a les 08:50 van sentir uns cops molt forts i van veure a operaris manipulant l'amiant sense cap mena de protecció per als veïns. Narra que els treballadors sí que anaven molt ben protegits, però que no es van seguir els protocols adients per evitar la possible contaminació ambiental o de la zona.

Susana es va mostrar comprensiva amb l'empresa propietària perquè entén que s'han gastat diners amb unes obres que ara s'han d'endarrerir, però creu que no es pot actuar així. "Hi ha d'haver una protecció", manifesta.

Davant aquesta situació, van avisar a la Guàrdia Urbana que va aturar les obres, ja que no es podien iniciar fins a l'1 d'agost. Ara, emfatitza la veïna, l'amiant de les teulades ha quedat al descobert i no s'ha pres cap mesura per protegir-lo o evitar que pugui tenir repercussions a les persones que habiten les naus, però també a la zona o els nens de l'escola. 

Naus de La SagreraEl patí d'una casa finalitza una de les teulades amb amiant / cedida pels veïns

En el cas dels veïns, la recomanació és que tanquin tant les portes com les finestres perquè no entrin partícules d'aquest producte, però això tampoc és cap garantia. "L'altre dia des de la meva finestra tancada, vaig veure dos nens jugant molt a prop de l'amiant", matisa la veïna.

Producte molt contaminant

Precisament, la setmana passada la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) va demanar al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que elabori un projecte de llei integral sobre l'amiant per posar punt final a la presència d'aquest producte a l'estat espanyol, segons recull en un comunicat.

Segons dades d'aquesta entitat, al voltant de 88.000 persones moren anualment per l'exposició a l'amiant a Europa, el que representa entre el 55-85% de les morts de càncer de pulmó a la feina. Així mateix, en el cas d'Espanya s'estima que podria costar la vida d'uns 130.000 individuos abans del 2050 pel contacte amb aquest producte.

En aquest context, l'amiant pot desencadenar malalties com plaques, fibrosi i vessament pleural, atelèctasi rodona, asbestosi, càncer de pulmó, mesotelioma de la pleura i del peritoneu, càncer de laringe i d'ovari. El problema, explica aquesta entitat, és que des que una persona entra en contacte amb aquest producte fins que li apareixen els efectes secundaris pot passar un període d'entre vint i quaranta anys. 

L'amiant, un conglomerat de sis minerals, és un producte resitent alhora que flexible, unes característiques que van propiciar que s'emprès assíduament el segle XX. Al detall, es calcula que a Espanya es van utilitzar al voltant de 2,4 milions de tones d'amiant tant en la indústria de fibrociment com en la construcció d'Espanya. En el cas concret de Barcelona, actualment, existeixen més de 6.000 edificis i garatges que tenen aquest silicat. 

El principal inconvenient és que inclou unes fibres que tenen una reacció inflamatòria que progressa lentament i amb un efecte cancerigen. "El 65% de la vida útil de l'amiant (de 30 a 35 anys), que segueix instal·lat en la geografia espanyola, ha finalitzat, el que implica que les fibres que es desprenen d'aquest siguin més nocives i letals", precisa SEPAR.

Reclam dels veïns

"Una sola fibra al pulmó ja pot causar perjudicis", remarca Susana. Per això, assenyala que el temor veïnal ve més enllà del context actual, ja que la teulada de les naus està molt degradada i, per tant, podria ser que ja hi hagués fibres escampades a l'ambient. Ara bé, aquesta situació s'ha agreujat en l'actualitat, ja que les obres han quedat a mitges, però també tenen por que els operaris actuiïn sense cap mesura de protocol per evitar la contaminació ambiental. 

Per abordar aquesta conjuntura, els veïns han demanat una reunió urgent amb l'ajuntament.

Per un costat, el que volen és que és trobi un habitatge pels habitants de les naus perquè se'ls traslladi a un altre lloc per iniciar les obres quan abans per acabar amb les teulades d'amiant. "Es una qüestió de salut pública", exposa Susana.

No obstant això, per l'altra banda, també reivindiquen que les tasques de demolició es realitzin amb garanties pels veïns. Tal com explica Susana la solució és ben fàcil: "només cal posar una capa de pintura per evitar que les fibres no es trenquin".