Dies enrere, va transcendir, a través d’informacions periodístiques, un seguit d’ajustos assistencials decidits per l’Institut Català de la Salut (ICS), entre els quals s’incloïa el tancament de serveis de primària orientats a infeccions de transmissió sexual (ITS) a Barcelona durant l’estiu. Tot i que encara no s’han explicat públicament els detalls d’aquesta reorganització de manera oficial, persones que treballen en aquest àmbit han mostrat el seu desconcert, també pel fet que es van assabentar per la premsa que els serveis es clausurarien.

La decisió és concentrar les consultes sobre ITS al CAP Manso del barri de Sant Antoni i abaixar la persiana de tota la resta durant els mesos d’estiu. Segons ha avançat la SER aquest dijous, es tancarien 13 serveis d’un total de 14 a tota la ciutat. Aquesta situació seria una conseqüència de la decisió de no dirigir recursos econòmics públics a atendre aquesta mena de consultes mèdiques a causa de la manca de pressupost. Fonts del personal de l’ICS consultades per ElNacional.cat no amaguen el seu estupor per aquesta mesura i afirmen que, a hores d’ara, no tenen detalls sobre com es reorganitzarà la prestació d’aquest servei. Consultat per ElNacional.cat, el servei de premsa de l'ICS afirma el següent respecte a la polèmica: "La ciutadania pot continuar consultant el seu CAP de referència davant de qualsevol sospita d'ITS, com la resta de l'any, i se li faran les proves de detecció o tractament necessàries. Els casos més complicats o que requereixen l'abordatge per part d'un professional expert en ITS es concentren cada estiu. Enguany, al CAP Manso. Durant l'estiu baixa l'activitat assistencial a l’atenció primària un 25% aproximadament".

Explosió d'ITS a Barcelona... i a Europa

Tot plegat arriba en un moment delicat pel que fa a l’explosió d’ITS a la ciutat de Barcelona, on els casos de gonorrea i clamídia estan disparats, segons dades del 2022 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), aparegudes a finals del 2023. Les infeccions de transmissió sexual, segons aquestes dades, haurien crescut notablement entre els homes: els casos de Chlamydia trachomatis s’haurien incrementat un 49% i els de gonorrea un 34,48%. Aquest augment a Barcelona s’emmarca dins d’un increment general a Europa, que registra màxims històrics.

Aquesta retallada en les consultes orientades a la detecció i tractament d’ITS ha sorprès més d’un dels experts que treballen en aquest àmbit a la ciutat. El director del Barcelona Checkpoint, un centre privat comunitari per al col·lectiu LGBT, Ferran Pujol, ha qualificat de “barbaritat” la decisió de l’ICS de tancar aquests serveis durant els mesos d’estiu. “Deuen pensar que, com que és el col·lectiu homosexual el que més habitualment va a fer-se cribratges i ja disposa del Checkpoint i Drassanes, poden anar suprimint tota la resta”, afirma Pujol, que es pregunta quins recursos tindrà ara el CAP Manso, l’únic que quedarà obert, per absorbir la feina de totes les consultes que tanquen.

Els experts consideren fonamental l’existència de serveis on es puguin diagnosticar i tractar les infeccions de transmissió sexual, una manera de detectar-les precoçment i tallar possibles noves infeccions mitjançant l’alerta que els usuaris poden fer a les seves parelles sexuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!