Centenars de persones s'han manifestat davant la seu del districte de Sant Andreu per protestar contra el nou sistema de recollida de residus al barri implantat pel govern d'Ada Colau.
Aquest nou model, que va començar a funcionar dilluns passat, consisteix a recol·lectar les escombraries per diferents franges horàries segons la seva tipologia - orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig -, ja ha provocat el malestar entre alguns veïns i han demanat una rectificació a l'administració pública.
Augment de la brutícia als carrers
Tanmateix, en tres nits de funcionament els veïns han constatat que només genera més brutícia als carrers, ja que les bosses que no compleixen la normativa no només no són recollides sinó que els serveis de neteja les deixen al mateix lloc amb un adhesiu que retreu al veïnat un suposat comportament incívic.
És per aquest motiu que un col·lectiu de veïns ha organitzat la protesta, en la qual s'han pogut veure pancartes contra l'alcaldessa i reivindicant el sistema tradicional de reciclatge.
A crit de "fora Colau" alguns dels participants han enganxat a la porta de la seu les bosses d'escombraries que havien quedat als carrers després ser rebutjades pel servei de recollida per no complir amb la normativa establerta.
Aquest sistema porta a porta, que ja funciona al nucli antic de Sarrià des de l’octubre del 2018, va entrar en funcionament dilluns al quadrat delimitat pels carrers Gran de Sant Andreu, Riera de Sant Andreu/Rubén Darío, Avinguda Meridiana i Passeig de Fabra i Puig/Rambla Onze de Setembre.
Segons l’ajuntament afecta 5.857 domicilis i preveu una segona fase, que hauria de començar el 18 d’octubre i que ampliarà la zona afectada, arribant fins a 11.602 habitatges, on viuen 27.845 veïns i hi ha 1.154 activitats comercials.
Retirada de contenidors i horaris estrictes
Malgrat que el 5 d’abril passat va iniciar-se una campanya informativa, el nou sistema no ha quallat i de moment cada matí el barri es desperta amb tot de deixalles que no han estat recollides, la qual cosa fa augmentar els problemes de pudors i la possibilitat que hi apareguin rosegadors que escampin les restes.
De moment, diversos usuaris de les xarxes han denunciat situacions tant que han provocat la indignació del veïnatge. Un exemple és l'escena que es va produir fa dos dies a la plaça de les Palmeres quan, un grup d'ancians van haver de fer cua amb bosses plenes de bolquers esperant el servei de recollida previst a aquella hora -destinat per als embolcalls de nadons com de gent gran-, un fet que pot resultar motiu de vergonya pels afectats.