La plaça de Sant Felip Neri és un racó de Barcelona que ens transporta a una altra època gràcies al seu aspecte pintoresc, malgrat la presència constant de visitants. Ara bé, aquesta imatge ancorada en el temps té una mica de trampa i en aquest Barcelona Exprés et revelem alguns detalls per demostrar-ho.

 

La plaça, situada al cor del Barri Gòtic, està presidida per l’església barroca que li dona nom, construïda a mitjans del segle XVIII. De la façana de l’església, a més, en destaquen les marques de la metralla provocada pels bombardeigs de la Guerra Civil, en particular el que va tenir lloc el 30 de gener del 1938, que va provocar la mort a 42 persones, la majoria nens refugiats en un soterrani que es va enfonsar sota les bombes.

Fins aquí, tot és històricament cert, però ara hem de dirigir la nostra mirada cap als altres edificis que configuren la plaça. Just a la dreta de l’església hi ha un edifici també històric, concretament del segle XVI i d’estil renaixentista, i més a la dreta, encara un altre, també del segle XVI i del mateix estil. Ara bé, tots dos tenen una mica de trampa, però no perquè siguin de pega, sinó perquè no es troben a la seva ubicació original.

Als anys cinquanta del segle passat l’Ajuntament de Barcelona va optar per recrear una plaça amb un aire més històric reedificant-hi dos edificis amenaçats d'enderroc

El primer dels edificis és la casa del Gremi dels Calderers, i originalment estava situat al carrer Bòria, fins que l’obertura de la Via Laietana en preveia l’enderroc. Amb tot, l’edifici va ser desmuntat i trasplantat en una altra ubicació que, a més, no va ser aquí, sinó que se’l van endur fins a la plaça de Lesseps, on va tenir l’ús de caserna de Bombers! El segon edifici és la casa del Gremi dels Sabaters, que en aquest cas va resultar afectat per l’obertura de l’avinguda Catedral, que és posterior a la Guerra Civil. Aprofitant que la mateixa plaça de Sant Felip Neri tenia edificis malmesos pels bombardeigs, als anys cinquanta del segle passat l’Ajuntament de Barcelona va optar per recrear una plaça amb un aire més històric reedificant aquí tots dos edificis i també redibuixant altres façanes amb elements aprofitats d'altres edificacions. 

📌 Els tres canvis de la fira de Montjuïc per al 2029: com és i com serà

📣 Atenció a l'imminent canvi a l''skyline' de Barcelona

A Sant Felip Neri res és fals, però sí que té, com dèiem, una mica de trampa. Segur que a partir d’ara us mirareu la plaça d’una manera una mica diferent, i si no us he convençut, una última dada: la font del mig de la plaça també és preciosa. Això sí... és del 1962.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!