L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) ha impulsat la modificació del pla d'usos urbanístics per fer "pràcticament impossible", segons fonts municipals, que s'implantin nous habitatges d'ús turístic (HUT). El nou marc legal, que es porta al ple d’aquest dilluns, fixa que els pisos turístics que vulguin obtenir llicència ho hauran de fer en edificis unifamiliars i fora dels eixos comercials. En el conjunt de la ciutat està prohibida la seva implantació en blocs de pisos residencials, a excepció dels barris de Safarejos i Llatí. Allà, però, s'estableix una distància mínima de 300 metres entre HUT i HUT. També es fixa aquesta distància en cas que es vulguin obrir pisos turístics agrupats en un edifici únic en qualsevol punt de la ciutat.
La nova regulació arriba quan està a punt de vèncer el termini d'un any de suspensió de llicències urbanístiques, aprovat a finals de novembre de 2023, i que ara es prorrogarà un any més. Segons recull l’ACN, l'Ajuntament ha pres la decisió després d'haver constatat "una proliferació de consultes" sobre la situació dels habitatges d'ús turístic a la ciutat. I és que segons el consistori, aquest és un tipus d'allotjament que "fomenta l'especulació" en un territori amb problemes d'accés a l'habitatge: "Afecta directament la dimensió del mercat de lloguer d'habitatge permanent i habitual, desencadenant una crisi habitacional i una escalada dels preus dels lloguers".
Segons relata l'executiu local, a més, aquest impacte "alimenta els processos de gentrificació" i "afecta negativament la convivència i el descans dels veïns". El govern de Mireia González detalla que aquesta és una problemàtica "especialment greu" per a una ciutat com Santa Coloma, amb grans densitats de població. Per contra, el pla d'usos urbanístics no posa cap tipus de limitació a l'obertura d'hotels i permet la seva "lliure implantació" arreu del terme municipal. La normativa és també menys restrictiva amb hostals, pensions, albergs o residències d'estudiants, respecte de les limitacions fixades per als pisos turístics.
Efecte Barcelona
El posicionament de Santa Coloma de Gramenet avança en paral·lel a la situació a Barcelona, on el govern municipal de Jaume Collboni ja ha anunciat la seva intenció de recuperar per al mercat del lloguer tradicional els 10.000 pisos turístics que hi ha a la ciutat en aquests moments amb l’objectiu que el 2029, tots hagin passat al mercat de lloguer o de venda pels veïns de la ciutat: "El 2029 haurà desaparegut la figura del pis turístic tal com avui la concebem", va apuntar Collboni el juny de 2024.