La patrona original de Barcelona és Santa Eulàlia, malgrat que des del 1868 l’honor principal li correspon a la Mare de Déu de la Mercè i la barcelonina Laia es va veure relegada al trist paper de copatrona. Amb tot, almenys té la murrieria de plorar algun cop el 24 de setembre, amb una pluja que aigualeix els actes de la festa de la Mercè, i també l’honor de protagonitzar l’anomenada Festa Major d’Hivern, que enguany se celebrarà dels dies 11 a 13 de febrer, després de ser suspeses el 2021 per la covid, amb un extens programa d’activitats de celebració de la cultura popular d’arrel tradicional i activitats a l’aire lliure. 

 

 

Així, a la gegantona Laia l’acompanyaran els gegants i les gegantes, els dracs, els diables, l’Àliga de la Ciutat i moltes altres de les figures festives de Barcelona. A més, les colles castelleres de la ciutat tornaran a actuar a la plaça de Sant Jaume, el diumenge dia 13 a les 11.30 h del matí. Les colles hauran d’aixecar tots els seus castells a l’antiga, simultàniament i en un temps limitat a 60 minuts. I per primer cop, el cant coral participa en les festes amb les veus més joves del Raval i els veterans Cors de Clavé. Pel que fa a la dansa, a les ballades de sardanes i mostres d’esbarts s’hi sumen les colles bastoneres. 

El divendres dia 11 començaran els actes de celebració amb la tradicional Audició festiva des del Carilló del Palau de la Generalitat. Posteriorment, a les 20 hores començaran els protocols de l’Àliga que enguany, per primer cop, aniran seguits d’un concert dels Cors de Clavé a la mateixa plaça de Sant Jaume. La diada de Santa Eulàlia, el 12 de febrer, començarà amb la cercavila de la Gegantona Laia i la cerimònia del penó, seguida de la Trobada sardanista infantil, la plantada i cercavila de les figures infantils de les colles geganters i la mostra d’Esbarts Dansaires infantils i juvenils. Entre moltes altres activitats tradicionals, a la tarda tindrà lloc La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia.

19. Els Falcons de Barcelona icub

Falcons de Barcelona / ICUB

El diumenge dia 13 començarà amb la Matinada de grallers i la posterior actuació dels Falcons de Barcelona. L’esperada Diada castellera de Santa Eulàlia comptarà amb la participació de les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats, que a les 11.30 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells. Durant la jornada també hi haurà altres activitats tradicionals com la trobada de Puntaires, la Trobada de Tabalers o el Correfoc dels petits diables i les bèsties petites. En acabar el correfoc, un gran castell de focs acomiadarà, fins a l’any que ve, Santa Eulàlia i la festa major d’hivern. A més, la Sagrada Família ha ofert 6.000 entrades gratuïtes per visitar la basílica durant el cap de setmana.

Gegantes Laia

A més, fins al 12 de febrer també es podrà visitar al Palau de la Virreina la tradicional mostra de gegantes Laies, per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. Al Born CCM, del 5 al 12 de febrer hi haurà l’Exposició de gegantons, bestiari infantil i capgrossos de Barcelona, en una exposició conjunta inspirada per l’esperit integrador i cohesionador característic de la cultura d’arrel i de les colles que la fan possible. 

Imatge principal: La gegantona Laia / ICUB