La seguretat (79%), la neteja (70%) i el preu de l'habitatge (54%) són les principals preocupacions dels habitants de Barcelona, segons un estudi que ha dut a terme l'associació sense afany de lucre Construïm Barcelona en col·laboració amb l'empresa de programari informàtic i consultora de participació digital Osoigo Next. Ambdues entitats han impulsat la consulta 'Paraula de Barcelona', de la qual han pres part 19.224 persones, una xifra que consideren "històrica" atès que, segons afirmen, ha estat la consulta ciutadana "amb més participació fins ara". L'enquesta pregunta per diversos aspectes, com ara el disseny urbanístic. En aquest sentit, un 48% dels participants considera innecessàries les superilles.
En l'àmbit de la seguretat, el 82% de les persones consultades considera que Barcelona és cada cop més insegura, mentre que només un 3% percep que la ciutat cada vegada és més segura. Per districtes, Les Corts, Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi són els que consideren que la ciutat és cada vegada més insegura (en un 84%).
Falta de neteja a Barcelona
A banda, el 84% dels participants creu que la capital catalana està bruta (35%) o molt bruta (49%) en relació a la neteja dels carrers o a l'estat dels contenidors. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts són els que afirmen que la ciutat està bruta o molt bruta (en un 89%), seguits d'Horta-Guinardó (88%) i l'Eixample (87%). Precisament aquest passat mes de juliol, el baròmetre municipal va evidenciar la manca de neteja a la ciutat ja que era el segon problema més observat pels barcelonins. Aquest fet va topar amb el posicionament oficial de l'alcaldessa, Ada Colau, que negava aquesta problemàtica al mateix temps que reforçava els serveis de neteja municipal.
Les superilles no aproven
Un 76% dels enquestats mostren reticències a les superilles. Un 48% les veu innecessàries i un 28% massa radicals. El 24% dels enquestats les considera adequades. Qui no les considera necessàries i ho ha manifestat públicament és l’exarquitecte en cap de Barcelona Vicente Guallart. En un acte, va indicar: "Barcelona necessita un gran pla, no petits projectes com les superilles”. Segons aquest prestigiós arquitecte, la capital catalana necessita un nou pla urbanístic; una remodelació de la ciutat que passi per definir grans projectes amb grans pressupostos.
D'altra banda, un 90% veu necessari millorar les infraestructures de la ciutat com el port, l'aeroport o les connexions en tren. El 64% ho considera urgent. Pel que fa al transport, el 78% considera que l'Ajuntament no facilita alternatives al vehicle privat o ho fa de manera insuficient. A Sarrià-Sant Gervasi ho pensen un 45% dels enquestats, seguit de Les Corts, Gràcia i Horta-Guinardó, amb un 38%. D'altra banda, el 71% pensa que actualment la ciutat és menys atractiva per atraure empreses punteres o inversions de futur que en els últims anys. Per districtes, aquesta opinió s'imposa a Sarrià-Sant Gervasi (81%), seguit de Les Corts (79%) i l'Eixample (71%). Finalment, un 79% dels participants a l'enquesta considera que els partits polítics no seran capaços de resoldre els problemes i reptes de la ciutat.
Una consulta amb una alta participació
El president de Construïm Barcelona, Xavier Vallhonrat, ha reconegut que la xifra de gairebé 20.000 participants pot semblar petita en comparació amb la ciutadania de Barcelona però ha posat en valor que és la participació "més gran" aconseguida en una consulta d'aquestes característiques. En aquest sentit, ha criticat que el govern municipal hagi aplicat mesures en base a consultes molt més petites. "Determinades solucions s'han fet en base a enquestes a 600 persones i s'han aplicat a milió i mig de persones", ha declarat.
Vallhonrat ha resumit que els resultats mostren un "elevat descontent" de la ciutadania amb l'actual model de ciutat. Ha explicat que l'objectiu és traslladar els resultats a tots els partits polítics perquè siguin una eina de cara a la construcció de la Barcelona de la legislatura vinent. Des d'Osoigo, Xabi Murua ha considerat "molt contundent" la resposta de la ciutadania i ha posat en dubte que les diferències entre barris siguin rellevants, sinó que ha defensat que el missatge és "unànime", tot i que amb matisos. Per últim, el president de Construïm Barcelona ha afirmat que són una iniciativa privada que no parteix de cap acord amb cap partit polític. Ha expressat la voluntat de continuar amb aquesta línia d'escoltar les preocupacions de la ciutadania i donar-les a conèixer.