El dijous 16 de juny, deu dies després de la segona pasqua -el 6 de juny, enguany festiu a tot Catalunya-, l’església catòlica celebra el Corpus Christi, una festa de veneració de l’eucaristia que marca el calendari de celebracions populars, com la Patum de Berga, catifes florals en diversos indrets o, a Barcelona, el tradicional ou com balla, quan se situa un ou sobre un sortidor i d’aquesta manera balla de forma incessant. Aquest any, la novetat és que el Seminari Conciliar de Barcelona (carrer Diputació, 231) s’afegeix a la ruta on poder veure’l a la capital catalana al costat de llocs tan emblemàtics com el claustre de la Catedral o la Casa de l’Ardiaca.

Segons ha recollit l’agència Efe, el seminari obrirà el claustre de Sant Miquel, on es podrà veure l’ou com balla a més d’una catifa floral, inspirada en una de les vidrieres de la capella de la residència de Sant Josep de la Muntanya, que també és de titularitat del centre. De fet, en ocasió del Corpus Christi serà la primera ocasió que el claustre estarà obert a les visites públiques, ja que normalment és d’accés restringit. Tot i que el Corpus és el dia 16, les visites es podran fer entre els dies 14 a 18 de juny, amb horari de 9 a 20 hores excepte dissabte, que serà de 9 a 13:30 hores.

El Seminari Conciliar de Barcelona se suma així a la tradició de diversos claustres, patis i jardins que s'engalanen amb flors i cireres durant aquests dies, com a part d'aquesta tradició popular tan arrelada a la ciutat de Barcelona que se celebra des de fa 600 anys tot i que el seu origen no està clar. Hi ha qui creu que és una tradició importada d’Itàlia que van adoptar els nobles del carrer Montcada per entretenir-se mentre esperaven el pas de la processó del Corpus. D’altres sostenen que l’ou ballarí representa l’hòstia de l’Eucaristia i la font és el sant calze. Una tercera teoria veu en la particular tradició una metàfora de l’arribada de la primavera: l’ou simbolitza l’esclat de la vida i la fertilitat.

Un dels llocs habituals on veure l'ou com balla és la Casa de l'Ardiaca, seu de l'Arxiu Municipal de Barcelona / Foto: ACN

En tot cas, a falta de concretar el calendari d’activitats del Corpus Christi 2022 ja es pot avançar que el Seminari se suma a una ruta que inclou altres punts tradicionals com el claustre de la Catedral, els jardins del Museu Marès, la seu de l’Arxiu Municipal a la Casa de l’Ardiaca, el claustre de l’església de la Concepció, el jardí de l’Ateneu Barcelonès, el Pati del Museu Marítim i el claustre del Monestir de Pedralbes, entre d’altres.