El barri de les Cases Barates del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu de Barcelona, fa anys que està immers en una transformació general que ha comportat el trasllat dels veïns a edificis de nova edificació i la pràctica eliminació de les illes de cases de planta baixa que es van convertir en la imatge paradigmàtica d’aquest barri, que va ser agregat a la capital catalana l’any 1945 juntament amb el barri de Baró de Viver.

Amb tot, l'illa de cases barates compresa entre els carrers Bellmunt, Barnola, Claramunt i Tàrrega s’ha salvat de la piqueta, de manera que 16 de les 784 cases originals conformaran un nou espai museístic, que ja té el vistiplau del govern municipal per engegar una rehabilitació que el convertirà en un àmbit de preservació històrica.

Aquest dilluns, l’Ajuntament de Barcelona va donar llum verda al projecte d’adequació de l’illa de cases conservada, de manera que l’any 2022 començarà la rehabilitació de les 16 cases conservades, amb un projecte segons el qual quatre d’elles seran cases museu ambientades en diferents moments històrics, quatre més es destinaran a espais expositius de la història de l’habitatge de Barcelona, i les altres vuit seran per a la resta de l’espai museïtzat i equipament de barri.

L’espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor té un pressupost de 2,3 milions d’euros i es preveu que les obres durin un any, de tal manera que estaria enllestit el 2023.

Una mica d'història

El conjunt de les Cases Barates del Bon Pastor es va construir l’any 1929, promogut pel Patronato de la Habitación en uns terrenys que, en aquell moment, formaven part del municipi de Santa Coloma de Gramenet. El complex, anomenat inicialment Milans del Bosch, estava destinat a acollir barraquistes desallotjats de Montjuïc amb motiu de la celebració de l'Exposició Universal del 1929.

barrio bon pastor barcelona foto jordi palmer

Carrer de les Cases Barates del Bon Pastor en una imatge del 2015 / Jordi Palmer

El nou barri estava conformat per un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars amb dues tipologies; habitatges en mitgera i de cantonada. Cada habitatge disposava de tres dormitoris, un espai de cuina/menjador i un pati amb un espai cobert on s’ubicaven el lavabo i l’eixida.

Ara, el projecte de museu busca recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat, que no s’explica sense el context social i econòmic del moment.

Distribució del conjunt museístic

L’espai del conjunt museístic es distribuirà de la següent manera:

Quatre cases a mantenir i rehabilitar com a cases museu, ambientades en diferents moments històrics .

Quatre cases destinades a espais expositius, en les quals es preveu que s’expliqui la història de l’habitatge de Barcelona.

Vuit cases per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).

Segons ha informat l’ajuntament, la proposta dona molta importància al fet de respectar i valorar el patrimoni de l’edifici existent i alhora donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional del museu. El nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original de les cases barates, que es defineix per la seva fragilitat i senzillesa constructiva i tipològica, característica de les circumstàncies que van originar la seva construcció.

El projecte també preveu incorporar la gestió comunitària de l’espai en estreta col·laboració amb el MUHBA, el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica.

La transformació del Bon Pastor

La remodelació del barri de les Cases Barates del Bon Pastor va començar l’any 2005 amb la construcció de nous habitatges i zones verdes i accessibles. Era l’inici d’una importantíssima transformació urbana en aquest districte de la ciutat que ara avança cap a la seva conclusió. La primera fase va acabar l’any 2006, quan es van lliurar els primers 152 nous pisos; la segona fase va finalitzar l’any 2010, amb el lliurament de 190 pisos més, i la tercera fase, amb 167 habitatges, es va concloure el 2017. La quarta i última fase va començar el passat mes de juny i contempla el lliurament de 224 pisos i més zones verdes. En total, s’hauran construït un total de 754 pisos per als afectats urbanístics.

Cadascuna d’aquestes fases ha comportat la urbanització d’una nova zona del barri. La urbanització de la quarta fase s’ha definit a través d’un procés participatiu per recollir les aportacions veïnals, i tindrà un impacte major que les anteriors, ja que afecta un espai més gran.

 

Imatge principal: Recreació virtual del futur àmbit museístic / AjBCN