La construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Familia va començar el 1882 i encara no té data de finalització. Tot i que just abans de la pandèmia del coronavirus es va fixar la data del 2026 per donar per acabades les obres, coincidint amb el centenari de la mort de l’arquitecte Antoni Gaudí, en l’actualitat des de la basílica no es vol donar cap data, perquè la baixada d’ingressos generada per la caiguda del turisme a causa de la covid-19 ha suposat un cop fort per a una construcció que es nodreix, bàsicament, dels ingressos generats pels milions de visitants que, fins el febrer del 2020, omplien el temple a diari.

De fet, tot i la recuperació del turisme, que ha tornat a prendre aquesta zona de Barcelona, les xifres d’ingressos encara estan per sota de les de la ‘vella normalitat’, amb un forat de més d’un any amb el temple tancat en dues tongades que són irrecuperables. Per això, en la presentació de la inauguració de la Torre de la Mare de Déu, que tindrà lloc el proper 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, el President Delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha evitat precisar una data d’acabament, tot i que ha traçat el pla d’actuacions previstos i, a preguntes d’elNacional.cat, s’ha referit a dos serrells pendents per a la finalització definitiva, els problemes legals amb l’espai de construcció de la localitat de Gaià i l’accés a la basílica des del carrer Mallorca.

Propers passos

En aquest sentit, Camps ha assenyalat que un cop finalitzada i inaugurada, el proper 8 de desembre, la Torre de la Mare de Déu, que està cridada a canviar l’‘skyline’ de la ciutat de Barcelona, els propers passos constructius passaran durant el primer trimestre del 2022 per la “finalització de la torre de Lluc”, la primera de les del quatre dels evangelistes, i la “col·locació de dues franges més de la torre de Jesucrist, que ja estan construïdes”, la que serà la més alta de totes, enfilada fins als 172 metres i mig d’altura -mig metre per sota de l’alçada de Montjuïc, de 173 metres, per no superar, per desig de Gaudí, l’obra de Déu amb l’obra humana-.

L'estel que coronarà la Torre de la Mare de Déu / Montse Giralt

Un cop finalitzades aquestes dues fites constructives, Camps ha assenyalat que serà el moment de “veure l’evolució econòmica per seguir amb la planificació” i s’ha mostrat confiat que en aquest moment la situació en termes de salut i, per tant de turisme, ja estigui recuperada a una situació estable. Per tot plegat, ha indicat que ”a finals del 2022 podrem fer un avanç de calendari de finalització de l’obra”.

Gaià i Mallorca

Amb tot, i més enllà de la recuperació dels ingressos, la Sagrada Familia es troba amb dos esculls més que poden retardar la finalització de l'obra. D’una banda, a finals d’octubre es va tenir coneixement que l’Ajuntament de Gaià (Bages) havia atorgat fins a sis llicències a la Sagrada Família per a la utilització d’uns terrenys per a la fabricació de les peces en sòl protegit, la qual cosa ha fet que el consistori es replantegi ara la utilització i s’obri la possibilitat que calgui canviar d’emplaçament, la qual cosa suposaria un inconvenient que forçaria a un retard en les obres. En aquest sentit, Camps ha assenyalat que per part de la Sagrada Família no hi ha hagut cap irregularitat, ja que es van “llogar uns terrenys amb tot legalitzat i en ordre”. A més, ha afirmat que l’ajuntament de Gaià està en el seu dret de “canviar la classificació dels terrenys” i ha assenyalat que per part de la basílica, s’han fet les al·legacions corresponents. “Estem pendents de resposta”, ha afegit Camps.

Pel que fa a l’altre serrell pendent, es tracta de com es culminarà la façana principal, la de la Glòria, que és la que dona al carrer Mallorca. El desnivell del terreny fa que la porta principal, que ja està enllestida, quedi molt elevada respecte al carrer, i el projecte de fer-hi un pont que salvi la calçada topa amb l’existència d’un edifici de veïns just al davant. 

El President Delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps / Montse Giralt

De fet, la construcció del pont hauria d’anar precedida de l’expropiació i enderroc d’aquest edifici, els veïns del qual ja han mostrat la seva oposició frontal al projecte. En aquest sentit, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Familia ha assenyalat que la construcció del pont està “pendent de negociació” i ha preferit referir-se exclusivament a la façana principal, la de la Gloria, tot recordant que “en la seva verticalitat està legalitzada i pendent de fer quan es tinguin els recursos”.

Per tot plegat, la Sagrada Família no s’acabarà abans del 2026 i no podrà coincidir amb el centenari de la mort de Gaudí. De moment, s’espera que a finals del 2022 es pugui detallar una nova data de finalització. I que aquest cop es pugui acomplir.

 

Imatge principal: La Sagrada Família encara no té data de finalització, però serà més enllà del 2026 / Montse Giralt