La Generalitat ha establert un servei mínim del 50% en la recollida selectiva de vidre, envasos i paper i cartó durant la vaga de neteja a Barcelona, que tindrà lloc entre els dies 24 i 29 d'abril. En un comunicat emès aquest divendres, el Departament d'Empresa també ha detallat que el servei de recollida en espais com centres sanitaris i assistencials, escoles i mercats no patirà alteracions, mentre que altres serveis com la recollida de fracció orgànica s'haurà de fer almenys cada 48 hores. Aquesta activitat mínima la prestarà preferentment el personal que no exerceixi el seu dret a vaga i les empreses han d'assegurar que les persones designades per fer els serveis mínims rebin una comunicació "formal i efectiva" de la designació. També es mantindrà el servei habitual en la recollida de xeringues i en la recollida d'animals morts. Pel que fa al manteniment del clavegueram i de les fonts, la Generalitat estableix que les empreses disposin dels equips necessaris per atendre emergències "inajornables".
Detalls dels serveis mínims
En el cas de la recollida de residus voluminosos, com per exemple mobles, el servei només actuarà "en els casos que impedeixin el pas dels vianants o la circulació viària". Quant a les deixalleries, el document publicat pel Departament d'Empresa fixa un servei mínim del 33%. La neteja viària ―inclou també la neteja dels parcs, les platges i el buidatge de les papereres― tindrà dues neteges alternes durant la vaga. A més, la Generalitat estableix la recollida de matèria orgànica "susceptible de descomposició" quan s'hagin d'executar actuacions de caràcter immediat instades per les autoritats competents.
Pel que fa als esdeveniments multitudinaris, lúdics i esportius ―Empresa menciona actes de la fira o partits de futbol del FC Barcelona― i els botellons, s'efectuarà la neteja i la recollida de les escombraries el mateix dia o l'endemà d'haver-se produït. Finalment, l'escrit indica que si durant les diferents jornades de recollida d'escombraries no s'han retirat completament els residus, les tasques de neteja hauran de continuar en les jornades laborals següents fins a la seva retirada total.
Congelació salarial
Els serveis de neteja van convocar aquestes jornades de protesta el passat 11 d'abril, especificant textualment que és “a causa de la congelació salarial dels treballadors i treballadores des de l’any 2018 i la incapacitat d’arribar a acords en la taula de negociació per les posicions inamovibles de les empreses”. Així mateix, s’assenyala que, prèviament a la convocatòria, “s’han fet diferents reunions del comitè d’empresa amb resultat negatiu i postures molt llunyanes entre les parts implicades”. “Davant el fracàs de la negociació col·lectiva, és necessari acudir a la mediació o finalment a la vaga”, afegeixen els representants dels treballadors.
La controvertida recomanació de l'Ajuntament
Amb la vaga a l'horitzó, els tinents d’alcaldia Janet Sanz i Albert Batlle, i el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, han comparegut aquest dijous per explicar què farà l'Ajuntament. Durant el transcurs de la roda de premsa, tots tres s'han mostrat optimistes perquè "empresa i treballadors" desconvoquin l'aturada abans d'aquest diumenge: "En tot moment hem estat traslladant que creiem que s'ha d'arribar i es pot arribar a un acord. Que l'acord és possible. Perquè som a temps", ha dit Sanz. En aquest sentit, la tinent d'alcaldia ha volgut desmarcar el seu govern de la situació i ha deixat clar que "es tracta d'un conflicte entre les empreses i els treballadors". Quant a quins preparatius s'estan fent de cara als serveis mínims, Badia lamentava ahir que la Generalitat no havia proposat encara els serveis mínims, anunciats avui, però feia una crida a la ciutadania per "la reducció de residus, apostar especialment pel reciclatge. I en la mesura del possible, treure el mínim de residus".