Davant la convocatòria de vaga dels treballadors de neteja i recollida d’escombraries de Barcelona des del dia 22 fins al dia 25 de desembre, el departament d’Empresa i Treball ha decretat uns serveis mínims que, a grans trets, comprenen el servei habitual de recollida i neteja en entorns sanitaris així com garantir la recollida de la brossa orgànica i selectiva i la neteja viària -que inclou el buidatge de papereres- un cop al dia mentre duri l’aturada. Segons recull Europa Press, el Govern ha considerat que a causa de les festes de Nadal hi haurà un “increment sensible” dels residus, per la qual cosa ha considerat la necessitat d’assegurar uns serveis mínims.
La vaga dels treballadors, que té el suport d’UGT, afectarà les quatre empreses concessionàries i, per tant, tindrà lloc a tots els districtes de Barcelona, i començarà a les 22 hores del diumenge 22 de desembre i s’allargarà fins a la mateixa hora del dia de Nadal, 25 de desembre, és a dir, en dies en que hi ha un augment generalitzat de consum. En el marc d’aquests serveis mínims, Empresa i Treball demana que es mantingui el servei habitual de recollida d’escombraries i de neteja a l’entorn de centres hospitalaris així com la recollida de xeringues i animals morts i, a més, neteja el mateix dia o l’endemà de les restes provocades per botellades.
Altres aspectes dels serveis mínims són la recollida de brossa orgànica “susceptible de descomposició” i també la recollida d’escombraries als mercats, així com resoldre les “emergències inajornables” en el cas del manteniment del clavegueram i les fonts. En el cas de residus voluminosos, caldrà recollir-los si impedeixen el pas de vianants o la circulació viària. Aquests serveis mínims arriben després que no s’hagi arribat a cap entesa entre treballadors i empreses respecte a les peticions de millores salarials dels empleats.
Dijous mateix, l’Ajuntament de Barcelona va fer una crida a incrementar les negociacions a fi i efecte d’aconseguir la desconvocatòria de la mobilització. “La ciutat no s’ho mereix”, va assenyalar la primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, alhora que confiava que fructifiqués el diàleg entre els sindicats i les empreses concessionàries del servei. Bonet va recordar que el consistori ha aportat 168 milions d’euros més al contracte, un 10% més del previst inicialment, que donaria marge a les empreses concessionàries per assumir les peticions d’augment de salaris dels treballadors. En tot cas, l’acord, de moment, no ha arribat.