A partir d’aquest dimecres, 1 de juny, i fins al 5 de setembre, la Guàrdia Urbana de Barcelona activarà l’Operació Estiu, un pla d’actuacions en matèria de seguretat que vol fer front a la temporada alta de massificació a la capital catalana amb un reforç dels agents sobre el carrer -increment del 12% d’agents respecte de l’estiu del 2021- i set grans eixos d’accions encaminades a fer de Barcelona una ciutat més segura tot i que les perspectives de retorn a la normalitat prepandèmia han comportat un augment notori dels fets delictius respecte a les xifres del 2021, encara que segons l’intendent de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, encara a “certa distància” de la situació del 2019.

Segons ha detallat el cinquè tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, el pla d’estiu d’aquest 2022 tindrà set eixos bàsics d’actuació, que tindran com a objectiu aconseguir que la ciutat visqui un estiu “vibrant”, però “amb unes directrius polítiques clares i inequívoques”. En aquest sentit, Batlle ha assenyalat com a primer espai d’actuació “la prevenció de furts i la persecució de la multireincidència”, el problema de seguretat més urgent que ha de resoldre la ciutat, però respecte al qual el responsable de Seguretat del consistori ha volgut destacar la “bona notícia” que s’hagin endurit les lleis per evitar que els lladres multireincidents surtin en llibertat amb massa facilitat.

 

Setge als bicitaxis i als 'botellons'

El segon eix detallat per Batlle és el control dels bicitaxis, un fenomen que ja es va incrementar l’estiu passat i que les darreres setmanes s’ha convertit en un problema de primer ordre. De fet, l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha mostrat partidari de la seva prohibició i al ple municipal de divendres passat es va demanar a la Generalitat noves regulacions que permetin erradicar-los de la ciutat, però mentre que aquests canvis no arriben, la Guàrdia Urbana centrarà part dels seus esforços en posar setge a aquests artefactes a base de denúncies, principalment per estacionament indegut i circulació en zones restringides.

El tercer àmbit d’actuació serà el que més maldecaps va donar l’estiu passat, el dels ‘botellons’. Tot i que Batlle ha anunciat que hi haurà dispositius específics per a les festes de Gràcia, Sants i la Mercè, també ha assenyalat que s’actuarà en la “prevenció de ‘botellons’ i venda d’alcohol ambulant”, i que també s’actuarà en el desallotjament en cas que es formin aquestes festes d’alcohol al carrer. Així mateix, ha advertit que les sancions per aquest supòsit “poden arribar als 1.500 euros” i ha recordat que el 2021 “es van desallotjar més de 600.000 persones als espais públics”. 

Així mateix, ha anunciat que es treballa per aconseguir avançar l’horari de prohibició de venda d’alcohol en les botigues d’alimentació, que actualment és a les 23 h, perquè sigui a les 22 h. En tot cas, l’intendent Velàzquez ha assenyalat que s’ha notat un “descens d’aquesta problemàtica”, i ha apuntat al “restabliment de l’oci nocturn reglat” com una de les causes que han fet minvar la creació de ‘botellons’ a la via pública, aconseguint “absorbir bona part de les persones que hi havia a la via pública”. A més, ha assenyalat que hi haurà un nou servei de prevenció en les zones més afectades pels ‘botellons’.

Ni grafitis ni top manta

El quart front d’actuació serà la “lluita contra l’incivisme en espais públics”, en concret pel que fa a la proliferació de grafitis i pintades que s’està detectant en les últimes setmanes, davant el que hi haurà un “increment de l’acció sancionadora”. Pel que fa al cinquè punt, aquest serà el de la “prevenció de la venda ambulant”. Batlle ha assenyalat que es treballarà a evitar la imatge de la “Barcelona de manters i desordre en l’espai públic”, tot i que ha considerat que la qüestió del top manta també ha disminuït sensiblement respecte anys anteriors i l’ajuntament treballa per evitar que es torni a la situació prepandèmia.

El sisè punt fa referència a la “prevenció de les violències sexuals i masclistes a l’espai públic”, tot i que es tracta d'un problema no estacional. En tot cas, Batlle ha anunciat la creació “d’itineraris segurs entre les zones d’oci i el transport públic", mentre que Velázquez ha apuntat com a àmbits d’actuació d’aquests itineraris el districte de Ciutat Vella, el front marítim i les zones d’oci dels sectors Marina-Almogàvers i del carrer Tuset. Finalment, el setè punt fa referència al treball coordinat amb altres cossos de policia, en especial els Mossos d’Esquadra.