Tot i que encara queden dues setmanes per a la diada de Sant Jordi, els preparatius per aquesta festivitat ja estan molt avançats, així com les presentacions que el precedeixen, enguany avançades a causa de la celebració de la Setmana Santa. Fa uns dies el Gremi de Floristes de Catalunya ja va presentar la seva nova imatge de la Rosa d’Autor, un segell amb la que identificarà les flors que venguin els seus agremiats, i la Cambra del Llibre, amb els gremis d’Editors i de Llibreters també ha donat a conèixer els eixos d’aquest Sant Jordi pel que fa a la part literària. Així mateix, també es coneixen els detalls de la Superilla Literària que un any més agruparà els professionals just al centre de la ciutat.

Ara bé, encara hi ha nous detalls per conèixer de com celebrarà Barcelona el 23 d’abril, i aquest divendres al matí se n’han conegut en una compareixença conjunta dels gremis de Floristes, Llibreters i Flequers, amb presència de representants del Govern i de l’Ajuntament de Barcelona, que ha servit també per conèixer més detalls del dispositiu que prepara la Guàrdia Urbana. Pel que fa als floristes, s’ha anunciat la previsió de vendre uns set milions de roses, dels quals un milió d’aquestes flors comptaria amb l’etiqueta de Rosa d’Autor, mentre que els flequers han manifestat la seva queixa al fet que el Pa de Sant Jordi, una marca registrada pel mateix gremi, sigui replicada per altres establiments sense permís.

Joan Guillén, alhora president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme i del Gremi de Floristes de Catalunya ha reiterat un cop més la necessitat que s’eviti la venda de roses per part de particulars “amb pur i dur interès lucratiu”, excloent d’aquesta categoria “escoles, entitats i associacions, que formen part de l’ànima de Sant Jordi”. Cal recordar que per poder vendre roses per Sant Jordi, com a acte de venda a la via pública, cal obtenir autorització municipal, amb tres tipus de permisos a Barcelona, els dels espais davant dels locals, els reservats en zones professionals com la superilla literària i finalment el permís per al públic en general, tant per a entitats com per a persones físiques.

Ara bé, la manca de permís no evita la instal·lació de paradetes per part de “venedors intrusos”, i en aquest sentit, l’intendent de la Guàrdia Urbana Diego José Calero ha detallat que part dels agents mobilitzats aquest dia es dedicaran precisament a la persecució d’aquests irregulars. Calero ha assenyalat que enguany es comptarà amb el suport de dues empreses de serveis auxiliars, més una tercera que en farà una auditoria, per evitar situacions d’altres anys de “manca d’eficiència”, com ara problemes amb la gestió del trànsit per part de personal sense la formació adequada. Aquests auxiliars, precisament, permetran “alliberar” agents per a altres tasques, entre les quals evitar la venda sense llicència de roses.

Identificació, denúncia i comís

Calero ha assenyalat que pel dia 22 d’abril es comptarà amb un dispositiu de 60 agents i 190 auxiliars i el mateix 23, 180 agents i 175 auxiliars. El personal d’aquestes empreses privades serà més alt el dia anterior per preparar tot el dispositiu de tall de carrers, senyalització i reserves d’aparcament. Amb aquest suport auxiliar, els agents podran dedicar-se a altres funcions, una de les quals serà “perseguir l’intrusisme”, això sí, específicament a la zona professional, on hi haurà una vigilància especial per evitar venedors “sense permís”.

Ara bé, Calero ha assenyalat que en aquest setge al venedor sense llicència, “el focus no és l’institut que es recull diners per pagar el viatge de fi de curs”, que en tot cas, també ha de tenir permís, sinó aquells particulars que simplement aprofiten el dia per vendre un producte a la via pública. En aquests casos, l’actuació de la Guàrdia Urbana es basa a comprovar que els venedors comptin amb els permisos necessaris. Altrament, “els identifiquem, cursem denúncia i comissem el material, i si és material fungible, el destruïm”.

Així mateix, l’intendent de la Guàrdia Urbana ha assenyalat que enguany s’incorpora un pla d’autoprotecció per a Sant Jordi, amb protocols específics per a aspectes de seguretat, organització, serveis d’emergència, sanitaris i evacuació, amb centre de control i responsables, com a “garantia extra en un acte amb tanta gent”, ja que la previsió a la superilla de Sant Jordi és que arribi a haver-hi un milió de persones. Així mateix, ha recordat que, en aplicació de la modificació de l’ordenança de circulació, es prohibirà la circulació de bicicletes i patinets elèctrics a la zona de la superilla literària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!