L’època daurada dels quioscos de premsa, quan tenien tant de material a la venda que sovint es veien obligats a ocupar espai de la via pública més enllà de l’establiment, ja és cosa del passat. La davallada de vendes de la premsa escrita, tant de diaris com de revistes de tot tipus ha fet que els quioscos s’hagin hagut de reconvertir en les darreres dècades i bona part d’ells han quedat en desús, sovint abandonats a la via pública encara amb anuncis esgrogueïts del moment en que van tancar. Precisament, aquest dimecres, un quiosc de Barcelona que portava una dècada tancat ha estat retirat. Es tracta del que hi havia al carrer Numància a tocar del xamfrà amb el carrer Berlín.

L'espai del quiosc, nou tram de vorera guanyat per la ciutadania. A la dreta, el camió amb el quiosc carregat / Foto: Jordi Palmer

Un quiosc tancat, de fet, només és una nosa a la via pública, però també un element que, com que no té cap ús, pot arribar a passar desapercebut. En tot cas, aquest dimecres al matí, un conjunt d’operaris ha procedit a llençar el que quedava del contingut interior, entre els quals un cartell anunciant participacions de la loteria de Nadal de l’any 2012, i poc després, un camió grua l’ha carregat i se l’ha endut. El tros de carrer que ocupava ha quedat repavimentat i de cop i volta s’han esfumat anys d’una petita història urbana. De fet, el cartell del 2012 havia quedat com a testimoni dels seus últims temps i com a marca dels anys que ha portat tancat.

Nous usos per als quioscos

De fet, l’Ajuntament de Barcelona procedeix a retirar els quioscos en desús, però facilita que els que encara perviuen puguin reconvertir-se amb nous usos. A principis de juliol, el consistori va arribar a un acord amb l'Associació de Professionals de Venedors de Premsa de Barcelona i Província, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Quioscos de la Rambla pels quals s’autoritzava els quioscos de premsa a, a més d’oferir els seus serveis habituals, poder diversificar-se amb altres possibilitats com servir menjar per emportar envasat, fer de punt per a la distribució d'última milla de paqueteria o per a la recàrrega de bateries elèctriques.

De fet, segons dades del juliol, Barcelona comptava amb 322 quioscos, dels quals 259 estan adjudicats i 10 cedits a l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per a la seva explotació via una cooperativa. En aquell moment, hi havia 53 quioscos vacants dels quals estava prevista la retirada de 31 abans que acabi l’actual mandat, el maig vinent. Un d’aquests 31 ha estat el del carrer Numància, que ja forma part del passat i un senyal dels signes dels temps.