El Govern imposa una multa de 28.000 euros al Zoo de Barcelona per la mort de nou aus durant el temporal Glòria. La Generalitat ha obert un expedient sancionador per infracció molt greu de la Llei de protecció dels animals. El zoo no va fer res després que cinc aus van morir durant la DANA, uns mesos abans a la mateixa instal·lació. Davant d'aquests fets, hi ha diversitat de posicions des dels col·lectius socials implicats en la conservació del món animal.

Des de la Plataforma civil ZOOXXI, es demana la clausura de l'ocellenera on van morir les aus, així com requisar de forma immediata tots els primats de la Galeria de titís, per alta taxa de mortalitat i on la majoria de morts es produeixen de forma violenta. Aquesta plataforma civil denuncia que la situació és insostenible i demana la renovació de tota la directiva del zoo via concurs públic.

En canvi, l'ornitòleg Jordi Sargatal, ha defensat el Zoo en declaracions a Aquí Cuní: "Trobo exagerada aquesta multa. A la natura també moren molts ocells, és la selecció natural. Em consta que la gent del Zoo fa el màxim pels ocells". I ho ha titllat "d'accident" que espera que es pugui "resoldre satisfactòriament per part de tothom".

titis zoo

Captura de pantalla de titís de la web del Zoo de Barcelona

Denúncia: aus i primats

La investigació comença amb una denúncia el desembre de 2020. La Plataforma ZOOXXI va querellar-se contra el Zoo de Barcelona davant la Generalitat de Catalunya per la mort d'unes aus durant la DANA de 2019 i el temporal Glòria de 2020. Però també per una altra denúncia paral·lela: la mort de set primats pocs dies i mesos després de néixer, la majoria morts de forma violenta provocada per traumatismes i fractures.

Després de la denúncia, el Departament de Territori i Sostenibilitat va obrir una investigació per aclarir els fets denunciats amb l'objectiu de determinar la responsabilitat del parc. Un any després, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha decidit incoar expedient sancionador per la presumpta comissió d'infraccions administratives tipificades com a molt greus, consistent en el manteniment d'animals en instal·lacions inadequades des del punt de vista higiènic sanitari i de benestar, amb perjudicis molt greus pels animals.

L'import provisional de la sanció, més els danys i perjudicis, és de 28.251€ pel cas de les aus, algunes d'elles incloses en el Llistat d'Espècies en règim de protecció especial aprovat pel Reial decret 139/2011, de 4 de febrer.

Ara, la plataforma apel·la en el cas dels primats. Segons l'informe d'inspecció, les instal·lacions interiors dels titís "són molt velles, les parets tenen zones on la pintura no està ben conservada, instal·lacions reduïdes i la naturalització és pobra".

El govern Colau calla

El mateix Zoo, que depèn de l'Ajuntament de Barcelona, “ha manifestat diverses vegades que amb el personal dedicat als primats no donen a l'abast i fan el que poden”, i que les causes de les morts poden ser multifactorials, entre elles “els canvis de personal de forma temporal, que no han fet un seguiment tan acurat per manca d'experiència”.

 

De fet, si ens fixem en la direcció del seu patronat està presidit per càrrecs del govern de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La presidenta és Laia Bonet, Tinent d'Alcalde per la part del PSC; el regidor Xavier Patón (PSC). I fins i tot per la banda dels comuns encara figura com a vocal l'exregidor Joan Subirats, actual ministre d'Universitats, i un dels homes forts de Colau, Eloi Badia. Tots ells són nomenats, tal com marquen els seus estatuts, per Colau en la seva condició de representant de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Ada Colau en un ple de l'Ajuntament de Barcelona