La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha instat el Districte de Ciutat Vella a comprovar si les 388 llicències de pisos turístics atorgades de manera "fraudulenta" entre el 2005 i el 2007 són nul·les de ple dret. La sindicatura recorda a l'Ajuntament la seva obligació de complir amb els compromisos adquirits per preservar l'ús residencial dels immobles i garantir el dret a l'habitatge i recomana que no es permeti el traspàs de llicències d'ús turístic entre particulars en cap cas i ha proposat revocar les que acumulin incompliments reiterats.
La sindicatura recorda que l'any 2005 la proliferació de pisos turístics i les reiterades queixes dels veïns de Ciutat Vella van portar l'Ajuntament a aprovar un Pla Especial per prohibir que se n’obrissin més en aquest districte. Aquest pla sí que permetia que continuessin fent-ne un ús turístic si ja havien estat desenvolupant aquesta activitat anteriorment, tan sols tramitant una llicència municipal urbanística de canvi d’ús. "El consistori va rebre llavors 675 sol·licituds, i es va elaborar i aplicar un protocol per agilitzar i simplificar-ne la tramitació", explica. Una sentència de l’Audiència de Barcelona de 2020 va acreditar que 388 d'aquestes llicències es van concedir de manera il·legal, en alguns casos fins i tot falsejant documents que es requerien, com cèdules d’habitabilitat. Tot i les mesures específiques del consistori, com el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments d’Ús Turístic (PEUAT), aprovat el gener de 2022, el síndic admet que "el nombre de llicències per fer canvis d’ús en pisos residencials ha augmentat".
Tot i l'anunci fet per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, d'acabar amb els habitatges d’ús turístic l’any 2028 i d'aturar la concessió de noves llicències, en aplicació d’un decret llei de la Generalitat, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha considerat que calen mesures complementàries per fer efectiu aquest anunci, que afectaria uns 10.000 habitatges, i afavorir de manera urgent i definitiva el dret a l’habitatge de tothom. Així, planteja que no es permeti el traspàs de les llicències dels habitatges d’ús turístic entre particulars en cap cas. Mig any després de l’aprovació del pla especial, en què s’establia que les llicències no eren transmissibles, l’Ajuntament va fer-ne una interpretació que restringia aquesta limitació només a les noves que es demanessin, explica la sindicatura. El consistori va al·legar que deixar sense efecte aquesta interpretació generaria peticions de responsabilitat patrimonials dels afectats, però la sindicatura afirma que "la no transmissibilitat de totes les llicències (les anteriors al PEUAT i les noves) s’ajusta millor a la finalitat de salvaguardar el dret a l’habitatge i no suposa cap contradicció normativa".
Revocar llicències amb sancions reiterades
Igualment, la sindicatura ha demanat que es revoquin totes les llicències d’allotjaments que presentin incompliments reiterats. Ha afegit que caldria tramitar procediments sancionadors que, una vegada siguin ferms per les infraccions detectades, en faran possible la revocació. "El consistori, que només actua en cas de denúncies o per alguna campanya específica, assegura que no disposa de prou recursos per verificar les llicències, ja que actualment en són més de 10.000 de legalitzats", ha assenyalat.
La institució ha apuntat que en virtut dels compromisos polítics manifestats públicament, s’hauria de prioritzar les revisions d’aquestes llicències a Ciutat Vella. També ha recordat que sovint aquests allotjaments generen problemes de convivència i d’incivisme i que l’Ajuntament disposa d’un formulari específic per a queixes vinculades amb habitatges d'ús turístic sense llicència, o per notificar sorolls o aldarulls.