L’any vinent en farà cinquanta de la mort del dictador Francisco Franco. Mig segle després, i com a penyora d’una transició que mai va significar una ruptura amb el règim feixista anterior, encara romanen restes d’aquella dictadura, alguns de més visibles que d’altres, A Barcelona mateix se’n poden veure en alguns llocs, sobretot en forma de plaques amb el símbol de la Falange —el jou i les fletxes— que en el seu moment certificaven que un determinat immoble estava dedicat a habitatges de protecció oficial. Una simbologia feixista que, en aplicació de la llei de memòria històrica, ja hauria d’haver desaparegut.
És en aquest context que la Sindicatura de Greuges de Barcelona s’ha dirigit aquest dimecres a l’Ajuntament per insistir en la necessitat de continuar avançant en la retirada de simbologia feixista a la ciutat, fent especial esment al fet que es tracta d’un període de la història en què van vulnerar-se els drets humans de manera sistemàtica. Per això, la sindicatura ha traslladat dues recomanacions a la Regidoria de Memòria Democràtica: que faci públic el cens de plaques i altres referències a retirar a la ciutat, i que valori la conveniència d’establir un canal per tal que la ciutadania pugui comunicar la detecció de simbologia feixista.
En aquest sentit, el síndic de greuges barceloní recorda que la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica té per objecte la recuperació, salvaguarda i difusió de la memòria democràtica, entesa com la reivindicació i defensa dels valors democràtics i els drets i llibertats fonamentals al llarg de la història contemporània d'Espanya i defineix quins són els elements contraris a la memòria democràtica, estableix el procediment per a la seva retirada o eliminació, i dictamina que les formes i els terminis d’aquestes actuacions, siguin iniciades per l’administració pública o per la ciutadania. A més, la mateixa llei impulsa l’elaboració d’un catàleg de símbols i elements contraris a la memòria democràtica, que en el cas de Barcelona, encara no està disponible.
De fet, el mateix consistori ha engegat campanyes de retirada d’aquest tipus de simbologia i, segons ha apuntat la sindicatura, el consistori continua treballant en el procés de detecció i retirada de simbologia feixista arreu de la ciutat. Ara bé, davant la intenció de la Casa Gran de tenir un cens d’elements a retirar el juny del 2024, a partir de les informacions dels districtes afectats i de la valoració dels serveis jurídics, la Sindicatura de Greuges de Barcelona no només esperona l’Ajuntament a continuar avançant en aquesta direcció, sinó que proposa que aquest cens sigui públic (preservant sempre aquelles dades que siguin susceptibles de tracte confidencial), així com el procediment a seguir per a la seva retirada, i afegint que caldria valorar la conveniència d’establir un canal per tal que la ciutadania pugui comunicar la detecció de simbologia feixista que no consti en el cens elaborat per l’Ajuntament de Barcelona.