En el marc dels treballs que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona per a modificar l’ordenança de convivència municipal, que aviat arribarà als 20 anys de vigència, ja que la norma actual va ser aprovada el 2006, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha reclamat que la futura norma prioritzi mesures alternatives a les sancions, especialment pel que fa als col·lectius més vulnerables o, com ha assenyalat el síndic, David Bondia, “més vulnerabilitzats”, ja que són víctimes de contextos estructurals i que a més la futura ordenança “no estigmatitzi determinats col·lectius que per conseqüències socials es veuen abocades a estar a l’espai públic”.
En roda de premsa aquest dijous al matí, Bondia, acompanyat de la directora adjunta de la sindicatura, Eva G. Chueca, ha apuntat que la norma de convivència s’ha de centrar en els comportaments incívics "deliberats", desvinculant-los d’una identificació directa amb persones i col·lectius en risc d'exclusió o vulnerables, com per exemple els manters o les persones sense llar. “No té sentit multar una persona sense llar”, ha indicat Bondia, que ha apuntat que per a aquest col·lectiu calen espais com “serveis públics, dutxes o consignes”, i insistint que “la regulació ho ha de tenir en compte considerant que la vida a la ciutat és complexa”.
"No és turismofòbia, és residentofília"
Així mateix, Bondia ha apostat per reforçar la mediació comunitària en accions vinculades a l'oci nocturn i a l'ús turístic de determinats espais de la ciutat i en aquest aspecte el síndic ha constatat que hi ha “un gran impagament” de les sancions aplicades a turistes, i per això ha esperonat l’ajuntament a millorar el seguiment o canviar el sistema per evitar que els turistes multats acabin marxant de Barcelona sense pagar les multes. Ara bé, Bondia ha esmerçat esforços en aclarir que aquest punt de vista “no és turismofòbia, és residentofília", i ha defensat la necessitat de fer pedagogia també amb els turistes.
Per la seva banda, Chueca ha fet èmfasi en el fet que les sancions “han de reservar-se per als comportaments incívics deliberats i desvincular-se de col·lectius en risc d'exclusió i vulnerabilitat", tot demanant que no s'apliquin sancions cap a aquests col·lectius. Segons Bondia, un exemple seria el de persones que es dediquen a la venda ambulant o que viuen al carrer. En el cas dels manters, ha dit, es tracta de gent que està obligada a ocupar l'espai públic pel seu context i ha lamentat que bona part de les multes recaiguin sobre aquest col·lectiu. "No fem res aplicant-los sancions", ha dit.