Una desena d'integrants del sindicat JUPOL, majoritari a la policia espanyola, s’han concentrat aquest dijous al migdia davant de la Prefectura Superior de la Policia a la Via Laietana per reclamar que no s’etiqueti aquest edifici policial com a cau de les tortures propinades a ciutadans des del franquisme fins a la democràcia. Els hi han donat suport els candidats del PP i de VOX, Alejandro Fernández i Ignacio Garriga, que han convertit la concentració en un acte improvisat de la campanya a les eleccions catalanes del 16-M i han expressat el seu suport als agents de la policia espanyola. També ho ha fet el diputat de Cs, Matías Alonso, que ha assegurat que tots els cossos policials són necessaris a Catalunya.
La polèmica ha sorgit novament perquè, la setmana passada, un responsable del govern espanyol conjuntament amb l’alcalde barceloní, Jaume Collboni, van anunciar que es declararà aquest edifici com a espai de memòria en aplicació de la Llei estatal de Memòria Democràtica. Això no obstant, responsables del govern del PSOE van indicar que no hi haurà un canvi d’usos ni de titularitat i que, per tant, no implicarà la marxa de la policia espanyola, fet criticat per les entitats memorialistes per incongruent.
Acte de campanya
En la concentració, també hi eren el president del grup del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, que ha cedit la paraula a Fernández, a més de la portaveu del PPC, Lorena Roldán, i la diputada en el Congrés dels Diputats, Llanos de Luna, que han saludat els concentrats, que han desplegat una pancarta davant la comissaria, protegida amb tanques.
"Donem suport a la policia, és una policia totalment democràtica", ha afirmat el candidat del PP a president de la Generalitat. I preguntat per Pedro Sánchez ha assegurat, que "el seu victimisme cada cop s'assembla més al de Puigdemont", i l'ha convidat a dimitir.
I el candidat del partit ultra Vox, directament, ha demanat el vot als ciutadans per "fer front als independentistes i perquè la policia es quedi a Catalunya", ha assegurat Ignacio Garriga. Un extrem, que la policia espanyola marxi de Catalunya, que ningú ha posat sobre la taula.
Per la seva part, el portaveu de JUPOL, Ibon Domínguez, ha expressat la “indignació” del sindicat policial perquè sosté que l’acord entre els dos governs socialistes és “el primer pas per al desallotjament definitiu que pretenen els partits independentistes de Catalunya de la Policia Nacional de la Comissaria de Via Laietana". El representant sindical ha demanat que es declari Catalunya zona especial i que es doti els agents de millores econòmiques. Els motius? "Els policies han d'amagar que ho són a Catalunya", ha assegurat Domínguez. L'acte, ben curt, ha acabat amb crits de: "Viva Espanya" i "Aquesta és la nostra policia."
Actualment, l’edifici situat al número 43 de la Via Laietana ja no té funcions policials ni administratives públiques actives, i els detinguts són conduïts a la comissaria de la Verneda.
Rebuig d’entitats memorialistes
L’anunci socialista també va ser rebutjat per la Comissió de la Dignitat, però en sentit contrari: l’entitat memorialista, que lidera -amb altres entitats, com Òmnium Cultural la reclamació del traspàs de l’immoble a la Generalitat i la seva conversió en un centre d’interpretació de la tortura- sosté que és “incompatible” la denominació d’espai de memòria amb la presència policial. Pep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat, ja va expressar a ElNacional.cat que l’anunci, a més d’electoralista, era incongruent. “És com si en la museïtzació d’un camp de concentració es mantingués una presó”, va declarar Cruanyes.