La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d'ofici per la caiguda d'una palmera al barri del Raval que aquest dijous va provocar la mort d'una jove de 20 anys. Demanarà informació a l'Ajuntament de Barcelona sobre el nivell d'avaluació en què es trobava la palmera i la data en què es va fer l'última revisió d'aquest arbre, situat a la plaça Emili Vendrell. La defensoria de la ciutadania barcelonina ha recordat, a més, que el mes de febrer passat ja va alertar sobre la gestió de l'arbrat de la ciutat.
La Sindicatura va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que, "davant la situació de canvi climàtic i els consegüents fenòmens meteorològics que poden ocasionar greus danys", es valorés la possibilitat d'escurçar el període per fer la revisió de l’estat dels arbres de la ciutat, que actualment és de dos anys. L'organisme va traslladar aquesta petició a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, que va respondre amb una explicació detallada del funcionament del 'Pla de Gestió de Risc d’Arbrat'. Aquest pla estableix que tots els arbres i palmeres de Barcelona es revisen cada dos anys. D’altra banda, aquells arbres i palmeres especials per les seves dimensions, peculiaritat botànica, mida o defecte es revisen amb caràcter anual. La Sindicatura de Greuges, vol esbrinar, a través de l'actuació d'ofici, en quin grup es trobava la palmera del Raval.
L'Ajuntament de Barcelona va revisar al març la palmera i no hi va trobar cap risc
L'Ajuntament va revisar la palmera al març, després que els veïns de la zona alertessin que cada vegada estava més inclinada i que hi havia un niu de cotorres en la copa de l'arbre. El consistori reconeix que la palmera no estava en òptimes condicions, però no hi va trobar cap "anomalia determinant". El gerent de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez, ha detallat aquest divendres que el primer informe preliminar fet d'urgència apunta a tres factors que podrien explicar la caiguda “sobtada”: l'estrès hídric, un lleuger estretament a la part alta de la palmera i l'existència d'un niu de cotorres. Tanmateix, Jiménez ha insistit que cap dels tres factors de risc que ha detallat "fan pensar per si sol que fos el motiu de la caiguda". "No hi ha un factor determinant claríssim", ha admès.
L'última vegada que es va revisar la palmera no es va veure cap mena d'alteració, però va ser una revisió ocular i no es va fer un test d'oscil·lació, procediment amb el qual s'avalua el moviment d'aquest tipus d'arbres. A més, la palmera estava fora del grup de més risc, conjunt de 58 arbres d'aquesta espècie que l'Ajuntament va establir després d'un altre accident mortal el 2020. Per aquest motiu, el consistori ha ordenat fer una revisió preventiva a partir de dilluns de prop de 800 palmeres datileres amb característiques similars a la que va caure al Raval. L'arbre que va provocar el fatídic accident feia entre 8 i 15 metres d'alçada i la fractura es va produir als sis metres.