Convertir Montjuïc en una muntanya de museus. Aquesta és una de les propostes que ha defensat aquest divendres el candidat del Partit Popular a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, en el marc d'un sopar col·loqui que ha organitzat l'Institut Ostrom a l'Hotel H10 Art Gallery de Barcelona. El popular sosté que la zona està actualment "descuidada i desballestada" i planteja que l'àrea disposi de nombrosos museus com un nou pol d'atracció cultural i turístic de la ciutat. L'alcaldable a la capital catalana també s'ha pronunciat sobre el model de les superilles i ha indicat que, a parer seu, s'està dividint la ciutat amb aquestes accions: "Volen fer una Barcelona de primera i una de segona".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

D'altra banda, Sirera ha posat al damunt de la taula la necessitat d'aixecar la moratòria de construcció de nous hotels a Barcelona i, si es pot, eliminar la taxa turística. En aquesta línia, ha defensat la importància del turisme i ha apuntat a l'ampliació de l'aeroport del Prat per potenciar els vols intercontinentals: "Hem d'estudiar el tema de la Ricarda. Hi ha experts que assenyalen que és un aqüífer que no és natural i que es pot traslladar uns metres". En tot cas, Sirera no veu "viable ni ecològicament ni econòmicament" la construcció d'una pista sobre el mar. Alhora, el candidat del PP ha carregat contra els que critiquen els vols low cost: "Estan dient que a la ciutat de Barcelona no pot venir gent amb pocs recursos? Estan dient que la gent de Barcelona amb pocs recursos no pot viatjar?".

Daniel Sirera, durant la seva intervenció al sopar / Foto: Carlos Baglietto.

Sirera s'ha mostrat contundent contra la decisió d'Ada Colau de trencar l'agermanament amb Tel-Aviv i Gaza, una acció que ha titllat d'"arbitrària": "No és una qüestió democràtica i ho és de càlcul electoral, no ho ha fet per casualitat". Alhora, el número u de la llista dels populars a Barcelona ha reivindicat i ha fet èmfasi en el model de Madrid: "La mitjana dels autobusos de Madrid és de 4,87 anys, mentre que els de Barcelona superen els 8. És un exemple de mesura contra la contaminació i, a més, a Madrid compleixen amb la directiva dels nivells de contaminació atmosfèrica".

El debat davant les mesures de l'Institut Ostrom

L'Institut Ostrom ha explicat durant el sopar amb Daniel Sirera el seu decàleg de propostes per a Barcelona. L'encarregat de fer-ho ha estat Albert Torelló, investigador del centre, que ha defensat la introducció d'un peatge urbà amb l'objectiu de reduir la congestió (que, suggereixen, hauria de ser amb tarifa dinàmica en funció dels horaris, emissions contaminants i quilometratge recorregut dels vehicles; i els recursos dels quals es destinarien a la instal·lació de purificadors d'aire); una plataforma de mobilitat com a servei que integri el transport públic i els operadors públics i privats de micromobilitat a la zona metropolitana; l'increment esglaonat del preu del permís dels residents a Barcelona per aparcar en zona verda; tenir una visió metropolitana de les infraestructures barcelonines; facilitar i simplificar els tràmits administratius per accelerar la transició energètica en els casos de persones que vulguin instal·lar plaques solars; augmentar l'oferta d'habitatge públic i privat; lluitar contra el sensellarisme amb projectes com el Housing First; una regulació "intel·ligent" del mercat del turisme; impuls de la internacionalització de les empreses de la ciutat i integrar l'avaluació independent i freqüent de les polítiques públiques.

Imatge del sopar organitzat per l'Institut Ostrom / Foto: Carlos Baglietto.

Sirera ha escoltat les mesures i ha detallat la posició del partit en cadascuna d'elles. El Partit Popular topa, especialment, amb la idea d'implementar un peatge urbà per descongestionar la ciutat perquè, creuen, "no ajuda a millorar l'economia de la ciutat" o amb l'increment de les zones verdes d'aparcament. De fet, Sirera ha proposat topar el preu a un màxim de 2,50 euros l'hora.

El think tank liberal català celebra un cicle de trobades amb diversos candidats a l'alcaldia de Barcelona per tal que aquests expliquin les seves propostes programàtiques per a aquestes eleccions municipals 2023. Tot i que aquest cicle de col·loquis s'havia d'inaugurar el passat 3 de març amb Jaume Collboni, l'acte va quedar anul·lat per problemes d'agenda del candidat socialista. Després del sopar amb Daniel Sirera, l'Institut Ostrom també ha programat dos sopars més amb candidats. El següent serà amb Ernest Maragall, alcaldable d'Esquerra Republicana a Barcelona, que tindrà lloc el proper 28 de març; mentre que el darrer serà amb Xavier Trias, que se celebrarà l'11 d'abril. Ambdues trobades es faran al mateix emplaçament, l'hotel H10 Arts Gallery de la capital catalana.