La contaminació acústica és un dels problemes més greus -i òbviament, sorollosos- que ha d’afrontar la ciutat de Barcelona, especialment amb la represa de la normalitat postpandèmica i l’arribada del bon temps, que ha fet augmentar el soroll, principalment el nocturn, una situació que roba hores de descans als veïns. Malgrat que els darrers mesos els ‘botellons’ han estat a l’ordre del dia, la situació s’ha desbocat les darreres setmanes, on als problemes originats pel públic local s’hi ha sumat el retorn del turisme massiu. Davant tot això, diverses entitats veïnals, fartes de no poder gaudir del descans a les nits, han convocat una manifestació per al 16 de juny a la plaça de Sant Jaume.  

Tot i que al districte de Ciutat Vella es concentra bona part de la problemàtica associada al soroll nocturn, la realitat és que aquesta xacra s’escampa per molts punts de la ciutat. De fet, el mateix Ajuntament de Barcelona és prou conscient, fins al punt que el passat 5 de maig va presentar un pla de xoc per combatre el soroll nocturn identificant una sèrie de punts com a Zones tensionades acústicament en horari nocturn. De fet, hi ha molts punts a la ciutat problemàtics, entre els quals l’anomenat Triangle lúdic -o Triangle ‘golfo’- del Poblenou, les places de Gràcia o el carrer d’Enric Granados a l’Eixample. 

Per tot plegat, diverses entitats veïnals dels diferents punts esmentats han sumat esforços per fer arribar el seu crit d’afartament als responsables municipals. No serà ni el primer ni el segon cop que els veïns es manifestin, per bé que les entitats que hi ha al darrere siguin diferents. En tot cas, segons explica Miquel Prats, membre de la Xarxa Veïnal del Raval, una de les entitats que impulsa la manifestació, ha arribat el moment de posar fre “a la problemàtica del soroll de la nit”. “Hi ha problemes similars en molts barris que fan difícil la convivència”, assenyala Prats en declaracions a elNacional.cat, al temps que lamenta que hi hagi una “desregularització” de l’oci nocturn

Plaça dels Àngels: Epicentre mundial de l’skate

Problemes de soroll n’hi ha per tota la ciutat, però a tall d’exemple, Prats hi posa la plaça dels Àngels del Raval, que defineix com “l’epicentre mundial de l’skate’”, on s’ajunten tres factors que fan impossible per als veïns descansar correctament: “les terrasses, els ‘botellons’ i els ‘skaters’”. De fet, en aquesta plaça està prohibit utilitzar monopatins entre les 22 i les 07 hores cada dia, però això no impedeix que continuï havent-hi skaters fins a altes hores de la matinada i recorden que n’hi hauria prou de fer “complir la normativa” que limita els horaris per practicar amb l’skate, així com gestionar millor l’accés als locals, ja que sovint els sorolls provenen de “clients que fan cua per entrar-hi”.

La manifestació del dia 16, convocada a les 19 h a la plaça de Sant Jaume, s’ha anat creant en xarxa, posant en contacte entitats i plataformes veïnals com l’esmentada Xarxa Veïnal del Raval o SOS Enric Granados per fer un crit d’alerta d’una situació cada cop més insostenible. Posant el Raval altre cop com a exemple, Prats apunta que el carrer Joaquín Costa “té 68 números i 34 locals de bar i restauració”, una situació no gaire diferent de la que es viu al carrer Enric Granados, a l’Eixample, i per això exigeixen “mesures racionals per als barris densos i superpoblats”.

 

De fet, aquest portaveu recorda que no poder dormir és una font de generació de problemes de salut, entre els quals “estrès, insomni i malalties mentals”. D’aquí el lema de la concentració, ‘El soroll mata’. “No ens sentim escoltats per la gestió municipal”, assegura, per afegir que els problemes augmenten a l’estiu, quan tot i la calor els veïns es veuen en la necessitat “d’estar dins de les cases amb les finestres tancades”. I a tot això s’hi suma la “inacció de l’ajuntament” malgrat les recurrents trucades de queixa a la Guàrdia Urbana, que no sempre obtenen resposta efectiva. 

Plaça de Sant Miquel: sorolls a la porta del darrere de l’ajuntament

Espais d’alta concentració de soroll a la nit n’hi ha forces, i al mateix Barri Gòtic n’hi ha molts d’identificats, com les places de George Orwell i Reial, on les queixes per les dificultats de convivència són constants, però també hi ha un espai problemàtic que és just a tocar de l’ajuntament, concretament de la porta del darrere, la plaça de Sant Miquel. Diversos veïns de la plaça, contactats per elNacional.cat, han relatat que també tenen força problemes per descansar a la nit, en especial des de l'última reurbanització, que ha convertit el que històricament havia estat un lloc per aparcar cotxes del consistori a una nova zona d’oci fins altes hores de la matinada.

“Quan hi havia cotxes no hi havia soroll a la nit”, recorden els veïns, que apunten que ara, “entre les terrasses i el parc infantil el soroll s’allarga fins a la matinada”. De fet, fins i tot apunten que al parc infantil, renovat recentment, s’han instal·lat uns llits elàstics on no hi ha mai horari de tancament, perquè quan marxa la canalla, arriben adults que també els fan servir generant soroll fins a altes hores de la matinada. “Hem demanat que treguin els llits elàstics”, apunten. De fet, els mateixos veïns apunten que tot plegat fa que “els veïns vagin marxant” i els “fons voltor acabin fent-se els amos amb els seus pisos turístics”.

 

Fet i fet, la desesperació veïnal sembla haver arribat a un punt límit i en aquesta situació es planteja la protesta del dia 16. Tot i que, segons apunta Miquel Prats, ni els convocants ni la protesta en ella mateixa “tenen contingut polític”, a ningú se li escapa que es tracta d’una queixa directa -una més- a l’actual equip de govern municipal liderat per Ada Colau i Jaume Collboni. I és que dormir és un dret, i els veïns el reclamen. Convoquen la manifestació entitats com SOS Enric Granados, AAVV Raval, PACAME Font de la Guatlla, Plataforma Places de Gràcia, AAVV Casc Antic, AAVV Font de la Guatlla, AAVV Barri Gòtic, Veïns Plaça St. Miquel, FAVB i Xarxa Veïnal del Raval, entre d'altres.