Fins la setmana pasada, al vestíbul de l'L4 de l’estació de Metro de Verdaguer de Barcelona hi havia una parada de material de telefonia mòbil, la retirada de la qual ha comportat una sorpresa inesperada, rere els plafons del quiosc s’amagava un mural del segle passat elaborat per estudiants de Formació Professional que remet als anys vuitanta. De fet, a principis de setmana ja s’havia començat a retirar la parada de mòbils però no ha estat fins que s’ha retirat el plafó de la paret que s’ha pogut fer aquest descobriment que, a més, crida l’atenció en especial dels viatgers que pugen per l’escala mecànica procedents de l’L4 des de Trinitat Nova, perquè se’l troben de sobte.

El mural estava ocult rere un plafó en un espai on hi havia una parada de telefonia mòbil / Foto: Jordi Palmer

Tot i que no està datat, el mural està signat, en concret per un conjunt de sis estudiants de segon de Moda de l’Institut de Formació Professional Poblenou, situat al carrer de Wad-Ras, 206, és a dir, l’actual carrer Doctor Trueta. El mateix dibuix mostra tres dones amb roba que remet a l’estètica dels anys vuitanta, i aquest fet, afegit a que el carrer va canviar de nom l’any 1992 en el marc de la constitució de la veïna Vila Olímpica, fa pressuposar que va ser pintat en algun moment de la dècada dels anys vuitanta del segle passat en el context de col·laboracions entre centres educatius i la xarxa de metro per mostrar els seus treballs. 

En algun moment posterior va quedar ocult per un plafó en un espai ocupat per un negoci fins que el desmuntatge de la parada l’ha tornat a treure a la llum. Segons han apuntat fonts de TMB a elNacional.cat, ara s’està pendent de determinar quina mena d’actuació es farà, que podria passar per conservar-lo, retirar-lo, o bé tornar-lo a tapar. En tot cas, no és el primer cop que afloren restes del passat a la xarxa de Metro de Barcelona, tot i que habitualment es tracta de vells cartells publicitaris, com ha passat recentment a les estacions de Lesseps i de Jaume I.

El mural està signat per un grup de sis estudiants de segon de Moda de l'institut Poblenou / Foto: Jordi palmer

La novetat en el cas de l’estació de Verdaguer és que no es tracta de reclams publicitaris sinó d’un treball elaborat per estudiants, sis noies que van signar l’obra i que no només remet a la moda dels anys vuitanta del segle XX, sinó que suposa un reflex de la societat de la Barcelona preolímpica i, també, de les vivències i els plans de les sis estudiants que van elaborar el mural. Només per això, ja valdria la pena conservar-lo i evitar la seva vandalització.