Si la implementació de superilles és un referent controvertit de la ciutat de Barcelona, ara l’ajuntament ha pres el nom d’aquest nou model urbà per batejar unes jornades de debat sobre el futur de les ciutats en l’era post-covid. Així, sota el nom de ‘Superilla Barcelona-La ciutat després de la Covid’, aquest esdeveniment de caràcter internacional se celebrarà els dies 5, 6 i 7 d’octubre a l’antic Canòdrom de la Meridiana, convertit actualment en Canòdrom Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, al barri del Congrés i els Indians (Districte de Sant Andreu).

Segons ha informat el consistori, les jornades estan impulsades pel mateix ajuntament i la fundació Placemaking Europe, i durant tres dies convertiran Barcelona en la capital mundial del debat urbanístic postpandèmia.

L’objectiu de les jornades és debatre sobre com han de ser i com es volen construir les ciutats del futur. Les trobades abordaran quines coses han canviat i què s’ha après i què s’ha modificat als entorns urbans després d’aquesta situació excepcional, i es proposaran mesures per avançar cap a ciutats més resilients i sostenibles.

Placemaking Europe

La fundació Placemaking Europe és una xarxa europea que treballa amb urbanistes, activistes, acadèmics, arquitectes i sociòlegs, entre d’altres, per fixar estratègies i investigar eines d’espai públic per fer les ciutats més sostenibles i habitables. L’esdeveniment comptarà amb sessions on-line i presencials.

El tret de sortida de les jornades tindrà lloc el 5 d’octubre a les 17 hores. A partir d’aquí se succeiran un total de 8 sessions on es debatrà sobre temes que tenen a veure amb la ciutat habitable; un nou model econòmic per la ciutat; la Ciutat Pública; la ciutat respirable i inclusiva; la ciutat connectada; o sobre la cultura, la ciutat i la gentrificació, entre d’altres.

Durant les jornades hi haurà presentacions de projectes, vídeos i altres esdeveniments, com un diàleg d’alcaldes sobre com implantar estratègies flexibles i resilients per adaptar les ciutats a les condicions canviants relacionades amb les amenaces epidemiològiques o altres crisis que es puguin donar en el futur.

Aprenentatges post-pandèmia

La pandèmia generada per la Covid-19 ha impulsat una gran reflexió, col·lectiva i d’escala internacional, entorn del futur de les ciutats. Amb un 95% de tots els casos de coronavirus registrats en entorns urbans durant els primers mesos, les ciutats han hagut d’afrontar durant l’últim any grans desafiaments que han posat a prova, entre d’altres, el transport i els espais públics i han generat una profunda alteració en la vida quotidiana i els hàbits de la ciutadania.

 

Imatge principal: Els reptes de futur, a debat / Carlos Baglietto