Arriben temps de canvis als entorns del cementiri de Sant Andreu, un equipament que, malgrat el seu nom, està situat al districte de Nou Barris de Barcelona. De fa setmanes que han començat les obres d’un nou tanatori adossat al cementiri, que tindrà quatre sales de vetlla i no comptarà amb crematori. Aquest nou equipament ocupa el que fins al moment era zona verda i, a diferència d’altres tanatoris com el que es vol instal·lar a les antigues casernes de Sant Andreu -aquest sí, situat al districte del mateix nom-, no ha generat oposició veïnal, probablement perquè la seva situació a l’avinguda Rio de Janeiro, just davant del complex lúdic Som Multiespai -antic Heron City- fa que no tingui veïns propers.

Obres del futur tanatori, enganxat a la tàpia del cementiri de Sant Andreu / Jordi Palmer

Amb tot, la construcció del tanatori forma part de tot un procés de transformació d'un entorn que inclou el futur de la masia de Can Valent, l’antic camp esportiu de la Damm i l’immens solar del carrer del Pintor Alzamora, que actualment acull un pàrquing gratuït en superfície amb capacitat de més de 300 vehicles i que en principi hauria d’esdevenir zona verda.

Una masia que amenaça ruïna

La masia de Can Valent és una construcció del segle XVI en molt mal estat de conservació i que, com altres construccions abandonades de Barcelona, amenaça ruïna, tot i que va estar en ús fins als anys seixanta, quan encara hi vivien masovers que es dedicaven al conreu de plantes ornamentals. Des del 1985 es propietat de l’Ajuntament de Barcelona i darrerament s’ha habilitat la part posterior per a horts urbans gestionats per l’Assemblea d’aturats i aturades de Nou Barris.

La masia de Can Valent, en pésim estat de conservació / Jordi Palmer

Pel que fa a l’antic camp esportiu de la Damm, ha conservat aquest nom tot i que fa anys que ja no és propietat de l’empresa cervesera. Es tracta bàsicament d’un camp de futbol en desús i al qual cal buscar-hi un nou destí. Finalment el pàrquing en superfície del carrer Pintor Alzamora és una de les grans opcions per aparcar de forma gratuïta al barri de Porta i, per tant, a l’entrada de Barcelona. En tot cas, no es tracta simplement d’un solar ocupat per cotxes, ja que està habilitat per a l’ús d’aparcament, és a dir, asfaltat, amb gàlib a l’entrada per evitar l’accés de vehicles voluminosos i amb ratlles de places d’aparcament pintades.

En marxa el procés participatiu

Precisament, aquest dimecres a la tarda comença el procés participatiu per a la transformació urbanística de dos dels espais mencionats, el pàrquing de Pintor Alzamora i el camp de la Damm, amb un seguit de sessions que tindran lloc a la Bòbila de Porta, a la plaça de Sóller, amb la intenció, segons s’informa al web de l’ajuntament sobre processos participatius, de generar un debat que permeti a la ciutadania reflexionar sobre els usos i activitats que imaginen per aquest nou espai, així com generar propostes concretes d’elements i espais necessaris per a desenvolupar-les.

En tot cas, la intenció dels nous usos d’aquests dos espais és la de dedicar-los a equipaments públics i en el cas de l’actual zona d’aparcament, convertir-la en zona verda, posició que defensa l’Associació de Veïns de Porta. Desvinculat a aquests canvis queda el futur de Can Valent, en pésim estat de conservació, però que forma part del mateix entorn que l’aparcament i el futur tanatori, ja en construcció.


Imatge principal: L'aparcament de Pintor Alzamora compta amb més de 300 places / Jordi Palmer