Cómplices, la primera llibreria especialitzada en temàtica LGBTI de Barcelona, tancarà definitivament les portes el pròxim 31 de desembre. L’abril del 1994, quan va obrir, només havien passat dos anys dels Jocs Olímpics. La cita olímpica havia tingut la capacitat de projectar una imatge renovada de la capital catalana, oberta al món, cosmopolita i imant de ments obertes.
Amb aquesta idea al cap, dues amigues que s’havien conegut anys enrere a Londres, la catalana Connie Dagas i la danesa Helle Bruun, van decidir establir-se a Barcelona i obrir-hi un negoci que —segons pensaven inicialment— seria molt ben rebut gràcies als aires de novetat que aportaria a una ciutat que aleshores estava fent-se un lloc al món, àvida de modernitat.
Esperançades, Dagas i Bruun van inaugurar el 1994 al carrer de Cervantes de Ciutat Vella la primera llibreria especialitzada en temàtica gai i lèsbica de la capital catalana. També es convertiria en la segona de l’estat espanyol. Aquest proper desembre la llibreria tancarà les portes perquè les dues propietàries es jubilen, i avancen que tindran preus especials per liquidar l'estoc.
Cómplices aterra en una ciutat en transformació
“A Barcelona no hi havia cap més llibreria així, pensàvem que ens guanyaríem bé la vida i que seria ben rebuda”, comenta en conversa amb ElNacional.cat Connie Dagas, després d’haver anunciat el tancament del negoci. La realitat, però, va ser diferent d'allò que pensaven quan van obrir, meravellades per la idea d’una Barcelona olímpica, nova i oberta. “Teníem una visió molt optimista del que era Barcelona, vam ser molt ingènues i no vam fer ni un estudi de mercat, així que quan vam obrir la gent passava per davant, però no hi entrava”, explica.
Tot i els recels d’aquells transeünts que passaven per davant de la porta del local al carrer de Cervantes, les propietàries de Cómplices admeten que mai van tenir cap problema, més enllà d’un grafit quan José María Aznar va guanyar les eleccions el 1996. El desajust entre les expectatives i la realitat les va colpir, però sense desanimar-les per continuar: “Vam tenir el primer cop de realitat i va ser molt dur, no només perquè a la gent li costava entrar, sinó perquè després no teníem llibres en espanyol per vendre, no hi havia literatura”.
La poca capacitat per omplir el catàleg va fer que les dues sòcies decidissin embarcar-se en un projecte editorial nou, Egales, associant-se amb una amiga seva al capdavant de la llibreria Berkana de Madrid. Fent un pont aeri entre Barcelona i Madrid, les tres dones van crear un segell editorial que permetés anar engrossint el volum de llibres de temàtica LGTBI que es poguessin vendre a les seves llibreries.
Tanca la llibreria Cómplices, continua l'editorial
Tot i que la llibreria Cómplices tanca, l’editorial Egales continuarà editant títols. Actualment ja en porta més de 450 publicats. “També va ser dur perquè després les llibreries ens deien que elles no tenien clients gais... amb el temps aquestes coses ens fan gràcia, però en aquell moment no”, recorda Dagas. El menyspreu per la temàtica LGBTI també era la tònica a la premsa espanyola. “Fa 20 anys no ens feien ni cas, i això que hem publicat els millors autors gais i lèsbics dels EUA, Regne Unit o França, ressenyats a tots els diaris generalistes”.
Però, de sobte, aquesta inèrcia va canviar. Dagas fixa l’any 2005, amb l’aprovació del matrimoni gai per part del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, com a punt d’inflexió que va canviar les coses. “La premsa ens va començar a fer més cas, a les manifestacions del Pride es veia més gent”. Quan els vents de canvi bufaven a favor del col·lectiu, va venir la crisi del 2008. “Va ser un cop per a tothom, moltes llibreries van tancar, nosaltres afortunadament, gràcies a l’ajuda d’amics, vam resistir”.
Superada la crisi, l’evolució ha continuat i la comunitat LGBTI ha començat a viure noves transformacions que la llibreria Cómplices ha pogut constatar a través de la seva clientela. Des de fa uns quatre anys, comenta Dagas, ha aparegut un públic adolescent molt conscienciat i que en termes sexuals es considera bisexual. “No tenen por, hi ha una comunitat queer i això és realment important”. Tot i això, les agressions homòfobes han augmentat i també es registra una certa onada de discursos moralistes i retrògrads. “Confiem que sigui més la gent jove amb ment oberta que no la de ment conservadora”.
Els llibres LGBTI més venuts a Cómplices
Per mantenir les ments obertes, Cómplices ofereix un catàleg ampli que abraça literatura i assaig sobre temàtica LGBTI, qüestió que marca encara el debat polític amb temes com la llei trans o els posicionaments de l’extrema dreta, que manté un discurs hostil vers la diversitat sexual. Entre els principals títols que la llibreria ha venut al llarg de 30 anys, Dagas destaca com un gran èxit El corredor de fondo, de Patricia Nell Warren, el llibre gai més venut al món; també El viaje de Marcos, d'Óscar Hernández-Campano; Con Pedigree, trilogia de l’autora Lola Van Guardia (pseudònim d’Isabel Franch), o Ética marica, de Paco Vidarte, un llibre més militant. En català, Dagas destaca l’aportació de Lluís Maria Todó, autor d'El joc del mentider. “És un llibre molt important perquè parla dels anys vuitanta, Todó era una de les poques persones que escrivia temàtica gai sense cap problema i va obrir camí”.
Todó va col·laborar estretament amb Cómplices per promoure la narrativa gai i lèsbica a través del Premi Terenci Moix, que es va impulsar gràcies al suport d'un empresari de discoteques per al públic LGBTI a Barcelona, l'asturià Aladino Nespral. El primer premi es va atorgar el 2004 a un capellà mallorquí, Jaume Santandreu, per la seva obra, Catedral amb armaris, que va publicar l'editorial Egales. En conversa amb ElNacional.cat, Todó elogia la tasca de la llibreria Cómplices com a "punt de trobada" del col·lectiu LGBTI, en un moment en què no existia internet. Todó, referent de la literatura gai en català, pensa que és una narrativa que, amb el pas del temps, també s'ha adaptat a les necessitats del col·lectiu i que hi ha autors nous, com Sebastià Portell, que recullen el testimoni. Tot i el tancament de Cómplices, Todó veu que sorgeixen altres espais a la ciutat que continuen desenvolupant el paper d'espai de trobada per al col·lectiu.
La llibreria Antínous, per exemple, és una altra de les llibreries especialitzades, ara amb seu a l'Eixample. A banda, existeixen altres projectes com el bar vegà i llibreria feminista La Raposa al Poble-sec; la llibreria transfeminista Acció Perifèrica a Vilapicina o La Prole a Sant Antoni, llibreria amb perspectiva de gènere, LGTBI i antiracista. Tots formen actualment el conjunt de punts de referència a Barcelona per a la comunitat queer, que mantenen la tasca de difusió de la producció literària al voltant de la diversitat sexual.