Un edifici de formació de la Guàrdia Urbana de Barcelona situat al carrer Tànger (districte de Sant Martí) ha estat clausurat de manera cautelar per la Inspecció de Treball pel risc d'insalubritat de les instal·lacions, segons ha informat el sindicat SIP-FEPOL i han confirmat a l'ACN fonts de l'Ajuntament. Tant aquest sindicat com CSIF havien denunciat les condicions dels locals, considerades insalubres, a la Inspecció del Treball. Després d'examinar les instal·lacions, l'organisme de la Generalitat ha decretat el tancament cautelar per evitar riscos de salut. Per la seva banda, l’ajuntament ha indicat que el tancament va tenir lloc la setmana passada. Entre d'altres, els sindicats havien denunciat manca de ventilació, riscos biològics i humitats.
Malgrat que el consistori afirma que el tancament va tenir lloc la setmana passada, fonts de SIP-Fepol citades per l’ACN han assenyalat que l'administració competent els ha citat aquest dilluns a dos quarts d'onze del matí perquè els delegats de prevenció exposessin totes les incidències de salubritat i possibles riscos biològics de l'interior de l'edifici a l'inspector de treball. La mateixa formació sindical assegura que després d'una inspecció ocular, l'inspector de treball ha requerit a l'administració el tancament de l'edifici com a mesura cautelar per fer cursos de formació lectiva i operativa.
Per la seva banda, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), va presentar denúncia dimecres passat per la situació de risc ambiental de la dependència per a la formació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, situada al carrer Tànger, 89. Segons va indicar aquest sindicat, la instal·lació és “d'ús intensiu per impartir formació a la Guàrdia Urbana de Barcelona” i porta operativa des de l'any 2021 per impartir múltiples formacions presencials, tant de caràcter teòric com pràctic. És un gran espai, de més de 1000 metres quadrats que alhora és un centre de treball per al personal formador. El seu horari de funcionament, quan es fan els cursos als tres torns de Guàrdia Urbana, és de 24 hores al dia. Per aquest centre hi passen, a l'any, més de 3.200 persones.
Per tot plegat, des de CSIF consideraven que la manca de ventilació, la manca de climatització, el deteriorament o l'absència de pintura o tractament anticondensació, antihumitat o antifloridura, la manca d'aïllant a les parets i sostres -on es produeixen goteres-, la presència d'esquerdes, etc. poden ser les causes d'aquest deteriorament que generen humitats, fongs i floridura, que es poden apreciar a simple vista i percebre per la seva molesta i característica olor. De fet, el delegat de Prevenció de Riscos Laborals de CSIF va poder comprovar, in situ, l'avançat estat de proliferació d'humitats, floridura i fongs i, en data 5 de maig del 2022, reunit al si del Comitè de Seguretat i Salut Laboral de la Guàrdia Urbana, va fer constar en acta la sol·licitud perquè es duguessin a terme les actuacions necessàries per al sanejament i reformes de l’espai per tal de garantir la salut dels seus empleats públics.