Quan encara queda un mes llarg per al canvi d’any, ja s’han començat a conèixer els preus de les tarifes de diversos serveis i espais de Barcelona per al 2025, alguns dels quals s’incrementen i altres queden congelats amb els preus vigents aquest 2024. Entre els que ja es coneixen -i a falta de concretar encara el preu dels abonaments de transport públic, probablement els més esperats per la ciutadania-, ja es pot confirmar que entre els que s’apugen hi ha les tarifes del taxi i el preu de les entrades al Park Güell i al Tibidabo. Entre les que es mantenen, hi ha les tarifes del Bicing i del Zoo.

En primer lloc, les tarifes del taxi metropolità s'incrementaran un 4,7% de mitjana el 2025. Els nous preus -pendents de la llum verda aquest mateix dimarts al ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)- preveuen que la baixada de bandera pugi a 2,75 euros mentre que la tarifa quilomètrica s'encareix un 3,9% de dia i un 3,8% de nit. Tanmateix, es manté la tarifa T4 en 45 euros (trasllat del port de Barcelona a l'aeroport, i viceversa) i tampoc augmenten els suplements: 2,5 euros estació de Sants i Fira de Barcelona, i 4,5 euros aeroport i estació marítima. El sector del taxi s’ha mostrat satisfet amb l'increment de tarifes, tot i que organitzacions com Élite Taxi reclamava una pujada del 12% per l'increment de costos "i l'abús de les assegurances".

Pel que fa als preus relacionats amb serveis i espais específics de Barcelona, la Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat les tarifes pel 2025, entre els quals hi ha l’encariment del Park Güell, de 10 a 18 euros, una mesura ja anunciada en el marc del debat de les ordenances fiscals que busca equiparar el preu de la visita a aquesta obra gaudiniana amb altres reclams turístics de Barcelona com la Sagrada Família, una proposta emmarcada en la política d’augment de la fiscalitat turística a la ciutat que segueix l’actual govern municipal. En tot cas, el Park Güell garanteix l’accés lliure i gratuït dels barcelonins i barcelonins a través de les franges horàries d’ús exclusiu per a veïns i veïnes i del programa “Gaudir Més”.

El Tibidabo, a 39 euros

Pel que fa al Parc d’atraccions Tibidabo, l’entrada a la totalitat del Parc passa dels 35 euros per adult a 39 euros i la de l’Àrea Panoràmica de 19 a 21,5 euros, que inclouen l’accés al parc amb la Cuca de Llum, amb preus reduïts per menors, segons l’alçada de l’infant. Amb aquesta actualització s’ajustarà el preu de l’entrada a les variacions de l’IPC, després de tres anys sense increments, i a l’augment de l'oferta i les inversions realitzades per millorar l’experiència dels visitants, com el recentment estrenat Merlí, la Cuca de Llum o la introducció de la realitat virtual en diverses atraccions, que s’han realitzat mantenint uns preus d’accés molt competitius.

En canvi, el Zoo de Barcelona manté les mateixes tarifes d’aquest any (21,40 euros adult, gratuït per menors de tres anys i 12,95 euros pels infants d’entre 3 i 12 anys), i el cost de l’abonament ZooClub familiar continua sent de 118,05 euros l’any. També Endolla Barcelona, el servei de càrrega elèctrica de vehicles disponible a la xarxa de punts de recàrrega que gestiona BSM, començarà l’any aplicant els mateixos preus.

Congelació de preus al Bicing i prestacions socials

Així mateix, els preus del Bicing i d’algunes prestacions socials queden igual que aquest 2024. En el cas de l’àrea de Drets Socials, Salut i Cooperació es congelen preus d’allotjaments, residències, habitatges tutelats, centres de dia i estades residencials de caràcter temporal per gent gran, d’acord amb els preus aprovats per la Generalitat de Catalunya. També mantenen tarifes programes socials com Temps per a tu, el Servei d’Atenció Domiciliària o els Àpats en companyia. S’incorporen tres nous preus públics, corresponents a dos allotjaments temporals, que formen part d’una xarxa d’equipaments per a persones amb risc d’exclusió, i un servei d’àpats a domicili.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!