L'Impost d'Estades en Establiments Turístics (IEET), conegut com a taxa turística, augmentarà a Barcelona dels actuals 3,25 euros a 4 euros per persona i nit. Aquest augment es va aprovar al plenari del passat mes de juliol i el pròxim 1 d'octubre entrarà en vigor la nova tarifa, un cop s'hagi publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) l'aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança fiscal que ho regula. El consistori calcula que aquest increment els permetrá recaptar 20 milions d'euros més a l'any. Els diners fruit d'aquest impost es destinaran a finançar serveis públics de la ciutat que noten la pressió de l'activitat turística.

Incrementant la taxa turística fins als 4 euros, l'Ajuntament de Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya, que fixa un topall. L'augment de la tarifa fins al màxim legal en totes les categories d'establiments, es va aprovar provisionalment a finals de juliol amb els vots del PSC, Junts, Barcelona en Comú i ERC, després que els republicans portessin la proposta al plenari de juny. Els grups municipals que van votar-hi en contra al juliol van ser PP i Vox. Ara ha quedat automàticament aprovada perquè no s'han presentat al·legacions. 

El tercer ingrés fiscal més important de Barcelona 

La suma de 20 milions a la recaptació d'aquest impost que calcula el consistori convertirà la fiscalitat turística en el tercer ingrés més important per a les arques municipals. En total, sumant els ingressos provinents del recàrrec 100% municipal i el 50% que pertoquen a la ciutat de l'Impost sobre les Estades en Establiments Turístics que liquida la Generalitat, Barcelona recaptarà més de 115 milions d'euros.

L'Ajuntament remarca que la recaptació d'aquest impost ha de servir per incrementar el retorn social del turisme i finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l'enllumenat públic o el transport. A més, també s'utilitzarà aquesta recaptació per a finançar el Pla d'Espais de Gran Afluència (EGA) de Barcelona, per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l'increment del nombre d'agents cívics, la millora de l'espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o afavorint una dinamització del comerç local en aquests espais.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va demanar incrementar el límit legal que limita el recàrrec municipal al president de la Generalitat, Salvador Illa, a la seva primera reunió institucional.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!