Per què els taxis són grocs i negres? Per què hi ha coloms a Barcelona? On és la quinta forca? Per què hi ha un avió al Tibidabo? Des de quan s’encenen els semàfors? Aquestes són només una petita mostra de les preguntes que qualsevol veí o foraster es pot fer sobre Barcelona, i totes elles, més de dues-centes, tenen resposta al llibre Guia curiosa de Barcelona (Cossetània, 2023) a càrrec de l’escriptor Joan de Déu Prats, que ha recollit en un volum un seguit d’històries, curiositats, mites, fets comprovats i llegendes urbanes que expliquen la ciutat de manera entretinguda i alhora pedagògica.

Turisme Barcelona, Parc Güell, turistes baixant les escales - Pau de la calle
El Park Güell s'escriu amb 'k', i hi ha una raó per fer-ho / Foto: Pau de la Calle

Per què el Park Güell s’escriu amb ‘k’? Com es diu la plaça del darrere de l’Estació de Sants? Què és la pluja de sang? Quantes rates hi ha a Barcelona? Per què diem merci? El mateix autor defineix l’obra, en el pròleg, com un “vademecum, lleuger, però sucós, exhaustiu i estimulant” on apareixen “molts dels ets i uts” que caracteritzen Barcelona, amb l’objectiu de donar resposta a qüestions “climàtiques, geogràfiques, històriques i socials, amanides de curiositats, i explicades de manera àgil però detallada”. Tot plegat en “articles que es llegeixen amb una aclucada d’ulls” però que componen un ampli fris del que és avui Barcelona.

SAGRADA FAMILIA tetramorfs / Foto: Montse Giralt
La Sagrada Família està ja a la seva recta final i queden pocs anys per acabar-la / Foto: Montse Giralt

Per què no s’acaba mai la Sagrada Família? És fals el Barri Gòtic? Qui era Mundet, el de les Llars? Qui va ser el primer alcalde de la ciutat? On és Can Seixanta? Al llarg de més de dues-centes entrades l’autor va responent a totes les qüestions que es planteja, generalment de forma força breu perquè Prats és dels que va directe a la resposta sense més floritures de les necessàries, fins i tot quan les preguntes no tenen resposta coneguda, ho diu i passa a la següent, dotant així d’agilitat un llibre de 190 pàgines que es llegeix en un tres i no res.

Panots flor de Barcelona acera - Sergi Alcàzar
Els panots són un distintiu de les voreres de Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar

 Què són els panots? Es pot veure Mallorca des del Tibidabo? Què era l’illa de Maians? Per què el nom romà de Barcelona és tan llarg? Agradaven les curses de braus? I és que la capital de Catalunya té tants detalls que sempre hi ha aspectes que el lector pot desconèixer, que l’autor ha endreçat en curiositats naturals, fundacionals, medievals, de l’època moderna, vuitcentista, del segle XX i l’actualitat, tot acompanyat d’un Epíleg curiós dedicat als carrers principals, les denominacions populars, les dites i refranys barcelonins i l’origen dels barris. Tot plegat, un llibre per conèixer, encara més, la ciutat de Barcelona.

guia curiosa de barcelona foto cossetània
Portada del llibre 'Guia curiosa de Barcelona' / Foto: Cossetània