El Teatre Arnau de Barcelona és el supervivent de l’època daurada dels teatres del Paral·lel que ha estat més maltractat pel pas dels anys, o més aviat de les dècades. En desús i abandonat des de fa més de vint anys, finalment s’ha encarrilat el projecte de rehabilitació que ha de permetre retornar-lo al panorama artístic de Barcelona, un cop l’Ajuntament de Barcelona, propietari del local, ha donat llum verda al projecte executiu de les obres de rehabilitació i adequació del Teatre Arnau com un futur espai polivalent que acollirà activitats d’arts vives i arts escèniques, un projecte que estava sobre la taula des que el consistori va comprar el teatre l’any 2011, fa gairebé tres lustres i va salvar-lo d’un previsible enderroc previst ja el 2005.

De fet, l’Institut de Cultura (ICUB), ha anunciat aquest dimecres la intenció d’iniciar les obres durant el segon trimestre del 2025, tot i que al setembre de l’any passat es va anunciar que aquestes començarien durant aquest primer trimestre. Un cop engegades, es preveuen entre 22 i 24 mesos d’obres, amb una finalització estimada pel primer trimestre de 2027. El pressupost és de poc més de 10 milions d’euros, serà desenvolupat pel despatx Harquitectes i la remodelació té com a objectiu preservar l’essència del teatre de barraca i recuperar el patrimoni arquitectònic amb l’ús de materials com la fusta i el formigó vist.  

Foto: ICUB
Foto: ICUB

El projecte definitiu preveu alguns canvis respecte de la primera versió del 2021, amb la supressió de la planta del soterrani, reduint la superfície construïda i optimitzant la distribució dels espais. Aquesta modificació respon a la necessitat d’adaptar l’equipament a les noves necessitats funcionals i operatives per tal de garantir un funcionament més eficient i adequat als nous usos culturals previstos, amb la integració de tres àrees principals: memòria, comunitat i territori, i arts escèniques. Pel que fa als usos culturals previstos, el nou teatre es concep com un espai polivalent que acollirà activitats d’arts vives, arts escèniques i altres manifestacions culturals que històricament s’han desenvolupat en aquest espai. A més, es pretén fomentar el treball comunitari i l’arrelament als barris adjacents al teatre, com el Poble-sec, el Raval i Sant Antoni, implicant tant el veïnat com entitats, iniciatives i professionals del sector cultural en el projecte.

L’últim teatre de barraca de Catalunya

El Teatre Arnau, inaugurat el 1894, és l’últim teatre de barraca que es conserva a Catalunya. Al llarg dels anys, ha estat un referent de la cultura popular barcelonina, especialment durant l’època d’esplendor del Paral·lel. Després d’un període de decadència i tancament, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el teatre l’any 2011, i posteriorment va iniciar un procés participatiu amb entitats i veïns dels barris del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni per definir el futur de l’equipament. Aquest procés va culminar amb la decisió de rehabilitar el teatre, mantenint elements històrics com la façana i l’estructura de fusta, i adaptar-lo als nous usos culturals i comunitaris. Mentrestant, per mantenir viu l’esperit del teatre, les activitats vinculades a l’equipament han estat en marxa a altres espais de la ciutat a través del projecte de “l’Arnau Itinerant”.

El projecte de rehabilitació del Teatre Arnau forma part de l’estratègia municipal de revitalització de l’avinguda del Paral·lel, consolidant aquest àmbit com un pol cultural de referència a la ciutat. Després de la posada en marxa de les sales Paral·lel 62 i la recent reinauguració d’El Molino, aquesta iniciativa permetrà recuperar un altre espai emblemàtic per a la ciutat i dotar-lo d’una infraestructura moderna i adaptada a les necessitats actuals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!