L’Ajuntament de Barcelona i Telefónica han acordat la cessió a la ciutat de la cabina de telèfon 8595-A, situada al carrer Lledoner, 2, al barri de Sant Genís dels Agudells (districte d’Horta-Guinardó). Es tracta de l’última cabina telefònica amb sostre, portes i recobriment de vidre, dels més de 500 telèfons públics que queden a la ciutat de Barcelona. Aquesta setmana la Comissió de Govern ha aprovat l’acceptació de la donació que serà formalitzada en els propers dies a través de l’acta de cessió entre el gerent del Districte d’Horta-Guinardó i el Director General Est de Telefónica de España, S.A.

L’Ajuntament de Barcelona sempre ha tingut inquietud per posar en valor els elements singulars històrics que enriqueixen el paisatge urbà de la ciutat, i això ha provocat que s’hagin buscat solucions en el marc d’una estratègia global de recuperació de la qualitat de la imatge urbana, a través de la recuperació d’elements singulars. En aquest context, el Govern municipal va manifestar a Telefónica el seu interès per aquesta cabina, atès el seu caràcter simbòlic, històric i paisatgístic i el passat mes de febrer la companyia va manifestar la seva voluntat de donar-la a la ciutat per tal de convertir-la en un element de memòria col·lectiva de Barcelona.

Retirada per rehabilitar-la

Així, el proper dilluns, 8 de març, els equips tècnics del districte d’Horta-Guinardó procediran a la retirada de la cabina de la via pública per tal de traslladar-la a un dipòsit municipal. En els propers mesos l’Institut Municipal de Paisatge Urbà procedirà a rehabilitar-la i, posteriorment, la cabina s’instal·larà ja de manera definitiva a la plaça Meguidó, al mateix barri de Sant Genís dels Agudells, on passarà a tenir un ús de punt d’intercanvi de llibres (cross booking).

Un usuari a l'última cabina telefònica de Barcelona / Sergi Alcàzar

Aquest ús es va decidir en una consulta veïnal, realitzada el 2017 entre els residents del barri, a partir de la qual es va determinar quin havia de ser el seu futur. En total es van presentar 93 idees d’usos, entre les quals hi va haver propostes perquè la cabina oferís una línia directa amb el telèfon del civisme o amb el 112, perquè es convertís en un punt Wifi o perquè continués essent una cabina. Finalment, la proposta que més vots va obtenir va ser la de convertir-la en un punt d’intercanvi de llibres.

L’última cabina de Telefònica del model amb porta va sortir de l’anonimat gràcies a Anna Farré, antiga professora d’institut i veïna de l’Eixample que va iniciar una campanya per a preservar-la. D’aquesta manera, propiciat per l’interès de la ciutadania i pel Districte d’Horta-Guinardó, es va engegar aquest procés per convertir-la en patrimoni històric i urbanístic del barri i de la ciutat.

 

Imatge principal: L'última cabina telefònica de Barcelona està situada a Sant Genís dels Agudells / Sergi Alcàzar