La flexibilització de la normativa de terrasses a Barcelona, que va arribar condicionada per la necessitat de donar resposta a les exigències de separació social com a mesura per combatre el coronavirus, ha tingut com a efecte que en molts locals de restauració s’hagi guanyat molt més espai per a situar-hi taules i cadires dels que inicialment comptaven, ocupant tant espais de vorera com de calçada. Per posar fi a tot aquest desori, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha demanat aquest dimarts que un mateix establiment de restauració no pugui combinar terrassa en vorera i calçada

L'entitat veïnal recull aquesta petició en les al·legacions que ha presentat a la proposta de modificació de l'ordenança de terrasses impulsada pel govern municipal de Barcelona. Segons recull l’ACN, Ana Menéndez, presidenta de la FAVB, ha explicat aquest dimarts que tal com està plantejat el redactat "no hi ha cap limitació" a noves terrasses, sinó que a parer seu el text que proposa l'executiu municipal obre la porta a "un augment imprevisible de les ubicacions en calçada". Per això, també demanen que el total de terrasses en calçada no superi en cap cas el 20% de les places d'aparcament existents abans de la pandèmia en aquell tram de carrer.

"Aprovar una ordenança que dona peu a que encara es puguin ampliar més les taules ens sembla que és un error", ha indicat per la seva banda Pere Mariné, vocal de Turisme de la FAVB. Segons ell, els semblava una bona idea que es traslladessin taules de la vorera a la calçada per alliberar espai i retirar places d'aparcament. Ara bé, Mariné ha indicat que el text que proposa l'Ajuntament no diu això i obre la porta a duplicar el nombre de taules que hi havia abans de la pandèmia. A banda, sol·liciten que les terrasses no es puguin ubicar en xamfrans, ja que són espais reservats sovint per a la càrrega i descàrrega o altres usos i hi veuen també un component de perillositat.

50% d’aforament interior

Un altre dels punts que reclamen és que l'ocupació màxima en terrassa no superi en cap cas el 50% de l'aforament interior de l'establiment. És a dir, evitar que locals petits tinguin moltes taules a l'exterior, com asseguren que passa en espais com ara el Passeig de Sant Joan. Així, a més, creuen que es reduiria l'acumulació de trams de carrer amb molta acumulació de taules a l'exterior, com passa per exemple al carrer Enric Granados.

Josep Maria Alcoberro, de SOS Enric Granados, ha assenyalat que la política de terrasses impulsada per l'Ajuntament és "totalment contrària als interessos veïnals". Alcoberro ha admès alguns punts de millora en la gestió el darrer any però ha afegit que el problema és que el model bàsic continua sent "un model basat en l'expansió".

Així mateix, la FAVB considera que el procediment de modificació de l'ordenança de terrasses s'hauria de considerar "nul", ja que afirmen que s'ha fet sense l'impuls inicial de la Comissió Tècnica de Terrasses -de la qual en formen part- i sense el preceptiu comunicat als interessats del període de consulta pública. Tot i això, hi han presentat al·legacions i confien que aquestes es tinguin en compte. Precisament aquest dimarts 9 de novembre era el darrer dia per presentar-ne.

Per la seva banda, fonts municipals citades per la mateixa agència indiquen que "un cop acabat, es recopilaran i analitzaran" i recorden que la proposta recull que les terrasses de calçada sorgides durant la pandèmia es podran consolidar passant a plataformes mentre que la resta d'ampliacions o noves terrasses excepcionals "caldrà mirar si poden complir tots els criteris i requisits de l'ordenança". La previsió és que la modificació de l'ordenança es voti al plenari abans de finals d'any per tal que entri en vigor l'1 de gener del 2022.


Imatge principal: Una terrassa al carrer de Joaquín Costa, amb pas estret per a vianants / FAVB