Quan falta tot just una setmana per a la manifestació veïnal en contra dels sorolls nocturns a les principals zones d’oci de Barcelona i una setmana després que l’Ajuntament anunciés la seva intenció de no renovar llicències d’ampliacions de terrasses concedides excepcionalment amb motiu del desconfinament en set carrers de l’Eixample especialment saturats, set patronals de la ciutat han acordat un front comú per aturar una demanda veïnal i evitar que l’ajuntament la pugui assumir, retallar l’horari de les terrasses. Foment del Treball, PIMEComerç, Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Comertia, el Gremi d’Hotels i el Gremi de Restauració han sumat esforços per exigir que es mantingui l’horari de les terrasses.
En un comunicat fet públic aquest dijous, les set entitats, que aglutinen el sector de la restauració, comerç i hostaleria, han fet costat a les reivindicacions del Gremi de Restauració pel que fa a l’horari de les terrasses i a la consolidació dels vetlladors provisionals. Totes les patronals “rebutgen qualsevol mena de retallada i reivindiquen el pacte assolit el 2018, que va ser subscrit per tots i cadascun dels partits polítics amb representació a l’actual consistori i que preveia mantenir l’horari únic que es va introduir l’1 de gener de 2014”, i reivindiquen que Barcelona és una de les ciutats espanyoles amb l’horari de les terrasses més curt.
En l’actualitat, les terrasses i vetlladors tenen permís per obrir entre les 08 i les 24 h entre diumenge i dijous, un horari que es pot allargar fins a les 01 h els divendres, dissabtes i vigílies de festius, i les patronals comparen aquesta situació amb ciutats com Madrid, València o Sevilla, on en dia feiner es pot obrir fins a les 01 h. A més, indiquen que les preocupacions de la ciutadania no tenen relació amb les terrasses sinó més aviat amb “tot allò que succeeix a l’espai públic quan acaba l’horari de les activitats reglades: botellades, incivisme, inseguretat, baralles, desordres públics” i per això insisteixen que cal dedicar recursos a erradicar aquests fenòmens i “demanen deixar de responsabilitzar injustament el sector de la restauració”.
Consolidació de terrasses
Pel que fa al procés de regularització de les ampliacions concedides durant la pandèmia, que el consistori ja ha anunciat que serà restrictiu pel que fa a les zones més saturades, com els carrers Enric Granados o Parlament, les set entitats demanen al govern municipal que mantingui el compromís de consolidar les ampliacions en terrassa i les noves llicències. Les patronals consideren que “el fet de poder disposar de taules a l’exterior determina en gran manera la viabilitat de molts negocis del sector”. Per això critiquen que hi hagi hagut denegacions de terrasses i demanen al govern Colau que recondueixi la mesura “de forma immediata”, ja que no fer-ho, sostenen, “seria un incompliment flagrant dels compromisos assumits amb el Gremi i amb el sector” i denuncien “l’abús que està protagonitzant el govern municipal amb relació a les ‘zones saturades’, un instrument de contorns ambigus que estaria sent utilitzat com a excusa per denegar sol·licituds de forma automàtica”.
Per la seva banda, el primer tinent d’Alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha negat que l’Ajuntament s’estigui plantejant un canvi en l’horari d’obertura de la restauració i, en concret, de les terrasses. “Hem dit que en les àrees tensionades no es consolidaran les terrasses post-covid però en cap cas s’ha parlat d’horaris. Tothom pot estar molt tranquil perquè això no va d’horaris, va d’ús de l’espai públic”, ha indicat Collboni.