Aquest any 2021 es clourà amb un aire de normalitat post-pandèmia en molts àmbits, i la celebració de Nadal no se n’escaparà. Aquesta setmana no només s’ha donat a conèixer l’augment significatiu dels carrers que s’il·luminaran, passant dels 62 quilòmetres del 2020 als 100 quilòmetres enguany, sinó que també s’ha donat a conèixer que la plaça de Sant Jaume recuperarà el seu tradicional pessebre -tradicional en el sentit del fet que es fa cada any, no en el sentit de què s’utilitzin les figures que marca la tradició-, i amb ell, ha tornat la també tradicional polèmica.
Dilluns passat, en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va anunciar el retorn del pessebre, que el 2020 no es va fer per evitar aglomeracions en el pic de la tercera onada de la pandèmia del coronavirus -cosa que va motivar accions de protesta-, i va afegir que enguany vindria amb una “sorpresa”, això sí, sense revelar-la. Aquell anunci, segons va apuntar betevé, ja va anar seguit de protestes per part del Partit Popular, que per boca del regidor Óscar Ramírez ja va demanar “no fer experiments per desnaturalitzar el Nadal” i va mostrar la seva inquietud pel fet que la instal·lació no fos “un antipessebre”. En tot cas, Martí va recordar que de pessebres tradicionals n’hi haurà dos: un al monestir de Pedralbes i un altre al Museu Marès.
Aquest divendres, però, el Partit Popular hi ha tornat a ficar cullerada i Josep Bou -potser per posar distància amb l’embolic sobre el futur alcaldable- ha assenyalat que és “una vergonya” el pressupost destinat al pessebre d’enguany. En declaracions recollides per Metrópoli Abierta, Bou ha assenyalat que “un pessebre no pot costar aquesta barbaritat” y ha acusat el govern municipal de “malgastar els diners dels ciutadans”.
Però, quant costarà el pessebre?
El pessebre d’enguany està pressupostat en 189.904,53 euros, IVA inclòs, i és el més alt dels darrers anys. Només a tall d’exemple, el del 2019, una instal·lació que evocava un vell traster amb una pila de caixes amb figures clàssiques del pessebre i de les festes, obra de Paula Bosch i que no es va escapar de la polèmica, va tenir un pressupost sensiblement més baix, 97.156,95 euros (IVA inclòs). El 2018, quan el pessebre era una mena de taula parada amb cadires buides que simbolitzaven els personatges tradicionals, el preu va ser d’uns 114.000.
Pel que fa al pessebre d’aquest any, ha estat adjudicat a Jordi Darder Ligero, el mateix autor que el del 2017, que consistia en una mena d’astes amb personatges nadalencs a la part superior i que gairebé va costar 150.000 euros.