Trias per BCN reclama revisar els protocols de manteniment de l'arbrat perquè "no funcionen", després de la mort d'una noia a qui li va caure una palmera al cap al Raval aquest dijous. Concretament, el grup municipal ha demanat al govern de Jaume Collboni una revisió "global" dels protocols, manteniment i pla de risc de l'arbrat de la ciutat. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha explicat aquest divendres que va revisar al març la palmera sense trobar-hi risc.
La regidora de Trias per BCN Francina Vila ha criticat que les revisions, inspeccions oculars, periodicitats dels testos d'oscil·lació i resposta tant a les queixes com alertes de la ciutadania "no han servit per prevenir el trencament de la palmera". Llavors, ha apuntat que hi ha 2.500 datileres als carrers, places i parcs de la ciutat. Finalment, Vila ha recordat que fa tres anys que una altra palmera també va caure i va matar un home a la Ciutadella —un accident arran del qual el grup municipal ja va demanar l'avaluació dels protocols i plans de manteniment de l'arbrat, mentre que el juliol del 2022 va presentar un prec per donar resposta a les recurrents caigudes d'arbres a la via pública. El prec va ser rebutjat pel govern Colau-Collboni.
Aquesta no ha sigut l'única reacció política: els comuns han indicat que estaran pendents de les explicacions sobre les causes de l'incident "de cara a poder demanar les accions tècniques necessàries per evitar situacions com aquesta i evitar que es tornin a produir", alhora que han traslladat "tot el condol i suport als amics, familiars i persones properes de la víctima"; i el líder del PP a Barcelona, Daniel Sirera, ha demanat una "investigació exhaustiva" de les causes de la caiguda de la palmera i ha sol·licitat la màxima transparència tant en la gestió com en la depuració de responsabilitats. "Hem d'aclarir què ha passat i saber quin és l'estat de totes les nostres zones verdes i arborades per evitar que això torni a passar", ha dit Sirera en un comunicat, on ha mostrat consternació pels fets i preocupació perquè l'ajuntament no actués quan existia un avís des de feia cinc mesos i ha reclamat que les brigades "treballin durant el mes d'agost per solucionar totes les deficiències denunciades pels veïns".
L'ajuntament, sobre la palmera
D'altra banda, l'estudi preliminar sobre la caiguda de la palmera no ha pogut aclarir encara les causes de l'accident. L'ajuntament ha assenyalat que la palmera datilera tenia tres possibles afeccions, però que cap d'elles era prou "determinant" per causar-ne la caiguda. Quines eren aquestes afeccions? Per una banda, patia estrès hídric (com la majoria dels arbres de la ciutat); per una altra, tenia un estretament a la part alta del tronc (per sota del nivell de risc); finalment, tenia un niu de cotorres (però no de gran pres).
En aquesta línia, el consistori ha explicat que va revisar la palmera al març arran de queixes veïnals. Tanmateix, no hi va trobar cap "anomalia determinant". També havia estat revisada el novembre del 2020 i el novembre del 2021, sense trobar-hi cap incidència greu. Ara, la Sindicatura de Barcelona ha obert una actuació d'ofici per la caiguda de la palmera —després que el passat mes de febrer ja suggerís a l'ajuntament que escurcés el període de revisió de l'arbrat de la ciutat. I és que fa anys que el veïnat havia alertat dels riscos d'un accident i aquest dijous van haver de presenciar com es materialitzava el pitjor temor, segons ha relatat el veí Antonio Rios a l'ACN.