El turisme de Barcelona manté la seva bona salut malgrat l'atemptat de la Rambla del passat 17 d'agost. Així ho ha explicat aquest dimarts el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que ha apuntat en una roda de premsa que no s'han registrat cancel·lacions extraordinàries en els hotels i en les fires de la capital després de l'atac gihadista. L'activitat hotelera s'ha mantingut, segons les dades del sector, en el 85% de l'ocupació, una bona xifra tenint en compte que fa només dotze dies del tràgic esdeveniment.
Collboni ha destacat la capacitat de superació de Barcelona després de reunir-se amb els principals agents del sector turístic. "És una bona mostra de la recuperació gradual de la normalitat de la ciutat", ha apuntat la mà dreta de Colau, que ha comparegut per fer una valoració global amb els regidors Agustí Colom i Montserrat Ballarín. Per corroborar que aquesta tendència es manté en els propers dies, l'Ajuntament ha anunciat que l'Observatori de Turisme elaborarà tres informes en els 30, 60 i 90 dies posteriors a l'atac. "Volem dissipar qualsevol dubte", ha exposat Collboni.
La pèrdua de turisme arran dels atemptats és una gran preocupació per als sectors hoteler i de la restauració. La majoria de ciutats que han sofert un atac gihadista han hagut de fer front a una caiguda important en el sector. Sense anar més lluny, després dels atemptats de París, el turisme va caure un 10% en un sol any —entre 2015 i 2016—. Aquest no seria el cas de la capital catalana, segons les dades fetes públiques aquest matí en la reunió. "Ens fa ser molt optimistes", ha destacat el primer tinent d'alcalde, que ha subratllat la reputació internacional de la marca Barcelona.
Afectacions al centre
El que sí ha reconegut el sector en la reunió són les conseqüències econòmiques de l'atemptat en els comerços de la Rambla i les seves proximitats. Segons ha apuntat el mateix Collboni, el que ha motivat aquesta situació no ha estat l'atemptat sinó que l'entorn de la Rambla s'hagi convertit en l'escenari perquè la ciutadania expressi les seves condolences. Aquesta circumstància ha provocat que els visitants acudeixin a la zona per homenatjar les víctimes, en comptes d'anar a comprar als comerços o a menjar en els restaurants. "És comprensible que, en els dies i fins i tot setmanes després de l'atemptat, aquest sigui el comportament", ha exposat el primer tinent d'alcalde.
Ara bé, Collboni ha insistit en la idea que el centre de Barcelona ha sabut reaccionar a l'envit, i en part això ha estat gràcies a la valentia de la ciutadania, que va tornar a fer-se veure per la Rambla un cop es va reobrir el passeig. I és que, tal com ha recordat el número 2 de Colau, l'endemà de tragèdia el centre va tornar a estar ple: "Això no ha passat en altres ciutats. Hem transmès al món la imatge d'una ciutat que recupera la normalitat a gran velocitat".
El sector turístic, a la reunió
Collboni ha participat en la primera trobada de seguiment entre l'Ajuntament i els agents econòmics amb l'objectiu de valorar els efectes de l'atemptat sobre el turisme i definir una estratègia per fer que tinguin la mínima afectació possible sobre el turisme.
En la trobada, han assistit representants de Turisme de Barcelona, Fira de Barcelona, el Gremi de Restauració, el Gremi d'Hotels, l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelona, Barcelona Oberta i Barcelona Global, entre altres organitzacions.