El president del grup municipal de Trias per Barcelona i alcalde de la ciutat entre 2011 i 2015, Xavier Trias, viurà aquest divendres, 26 de juliol, el seu últim plenari municipal, el darrer d’una llarga llista de plens que inclouen tots els que va viure en la seva llarga etapa com a regidor entre 2003 i 2019, dels quals destaquen els anys que va ser alcalde de Barcelona entre 2011 i 2015, i als quals cal finalment sumar aquesta última etapa des de juny del 2023 fins a l’actualitat, un període que podria haver estat més llarg si Trias, guanyador de les eleccions municipals de maig del 2023, no hagués vist com la investidura se li escapava a última hora per una votació a tres bandes de PSC, Barcelona en Comú i PP, que el va desbancar en favor de Jaume Collboni.  

Trias, l’alcalde que no va poder tornar a governar, va anunciar aleshores, com a derivada d’aquell “que us bombin a tots”, que deixaria l’acta de regidor, però al final la decisió s’ha allargat més d’un any, a l’espera que es resolgués la governabilitat de la ciutat, un objectiu que, amb tot, tampoc ha quedat aclarit. Encara que, per motius burocràtics, Trias encara es quedarà a l’Ajuntament “quatre dies més”, com ell mateix confessava fa pocs dies a ElNacional.cat, el fet és que el seu últim gran acte serà a la fi del plenari, quan podrà dirigir-se a la resta de regidors amb un discurs “des del cor”. Serà al final d’un plenari previ a les vacances on se sotmetrà a votació l’augment del recàrrec municipal de la taxa turística fins als 4 euros, a més de debatre propostes relacionades amb habitatge, turisme i promoció del català. 

“El millor alcalde juntament amb Maragall”

Aquest mateix dimecres, Jordi Martí, mà dreta de Trias i, de moment, portaveu del grup municipal Trias per Barcelona, glossava la figura de Trias, destacant el seu paper com a “servidor públic de Catalunya i Barcelona durant molts anys” i recordant que, després de la seva “segona victòria electoral, hauria d’haver estat alcalde”, però que, així i tot, “va oferir col·laboració al govern en minoria de Collboni per intentar una entesa en benefici dels barcelonins” i un cop aquesta possibilitat va ser rebutjada, “va decidir afavorir la transició interna”. “Serà difícil trobar una persona com Xavier Trias en l’àmbit de la política del país”, va continuar Martí.

20240719 Entrevista a Xavier Trias al plató d'El Nacional / Foto: Montse Giralt
Xavier Trias, en una imatge recent a la redacció d'ElNacional.cat / Foto: Montse Giralt

De fet, per Martí, que ja havia estat assenyalat per Trias com el seu delfí, la marxa de l’exalcalde convertirà el final del ple en un moment “amb un component emocional molt especial”, que ja va tenir un tast en el comiat del Consell Metropolità de l’AMB el passat dimarts, on “els aplaudiments dels consellers metropolitans de tots els colors polítics no acabaven mai”. “Juntament amb l’alcalde Pasqual Maragall, Trias ha estat el millor alcalde que ha pogut tenir aquesta ciutat”, va sentenciar Martí alhora que va apuntar que “la gent no se l’estima per quedar bé, sinó perquè s’ho ha guanyat”.

Com quedarà el grup?

Amb la marxa de Trias, el mateix Martí serà el nou president del grup municipal, i l’actual portaveu adjunta, Neus Munté, passarà a ser la portaveu del grup, i pel que fa a la vacant com a regidor, serà ocupada per Carme Lleó, la següent a la llista electoral i actualment portaveu del grup al districte de Gràcia. A més, la formació canviarà de nom, ja que el de Trias per Barcelona quedarà obsolet amb la marxa de qui li donava el nom, tot i que, segons Martí, “encara no estem en condicions de dir el nou nom”, tot i que el més previsible és que sigui el de Junts per Catalunya. 

Augment de la taxa turística i altres temes del ple

Més enllà del comiat de Trias, que sens dubte marcarà el tram final del ple, es preveu que en la seva part executiva se sotmeti a votació l’augment del recàrrec municipal de la taxa turística fins als quatre euros per pernoctació, un cop en el passat plenari es va aprovar una iniciativa d’ERC en aquest sentit i ja ha passat per la Comissió d’Economia, fet que fa preveure que la votació sigui favorable a l’augment. En tot cas, si tira endavant la proposta, se seguirà el tràmit per modificar l’ordenança fiscal amb la vista posada a l’aprovació definitiva a l’octubre o, com a màxim, l’abril del 2025.

Pel que fa a les iniciatives de l’oposició, ERC i PP presentaran propostes relacionades amb el turisme. Els primers proposaran que Barcelona lideri una aliança internacional de ciutats a favor d’un “turisme responsable i sostenible” i que es compleixi el topall de persones que poden formar d’un grup turístic -de vint més el guia o nou més el guia si van en bicicleta-, vigent al districte de Ciutat Vella i que s'estengui la mesura a tota la ciutat. Per la seva banda, el PP reclamarà un replantejament del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) per incentivar el turisme de qualitat i que l’Ajuntament de Barcelona condemni de manera clara qualsevol actuació turismofòbica.

Per la seva banda, TriasXBCN presentarà una iniciativa per promoure la llengua catalana i per denunciar la manca de compromís per part del govern municipal de dotar de prioritat aquest idioma i reclamar que s’implementi el paquet de 68 mesures de foment del català aprovat el mandat anterior. Finalment, els comuns reclamaran un Pla Especial Urbanístic sobre els lloguers de temporada per garantir el dret a l’habitatge, a més d’un prec perquè les obres de la segona fase de perllongament del tramvia per la Diagonal, entre Verdaguer i Francesc Macià, comencin a continuació de l’entrada en servei de la primera fase, entre Glòries i Verdaguer, prevista per a aquesta tardor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!