Una incidència en les obres del col·lector de la Diagonal han provocat aquest dimarts una potent fuita d'aigua al centre de Barcelona que s’ha alçat diversos metres sobre el nivell del sòl. L’improvisat i espectacular sortidor ha tingut lloc a la confluència de l'Avinguda Diagonal amb el Passeig de Sant Joan, just a tocar del monument a mossèn Cinto Verdaguer i ha provocat el malbaratament d’una quantitat d’aigua equivalent al volum d’una piscina olímpica.
La fuita s'ha originat perquè en l'àmbit de les obres operaris de l’empresa municipal Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA) ha perforat una canonada d'aigua, que ha inundat tota la zona en obres que ha suposat la pèrdua de 2250 m3 d'aigua, però sense afectació en abonats ni en trànsit.
Un cop detectada l’avaria, provocada per la mala gestió de BIMSA, operaris d’Aigües de Barcelona s’han mobilitzat per resoldre l'avaria.
Mala gestió pública
El rerefons d’avaries com aquesta es troba en la nova gestió pública del clavegueram, que comporta que qüestions que abans es feien amb una empresa mixta que aportava capacitat tecnològica i coneixement expert, s'hagin deixat de fer. Així, s’ha passat d’operar aquests tipus d’obres des de Clavegueram de Barcelona (CLABSA), que realitzava el control integral de l'obra, incloent el redactat del projecte constructiu i la direcció de l'obra i fer-se des de Barcelona Cicle d’Aigua (BCASA). El canvi ha empobrit la gestió del clavegueram, i s'ha perdut l'excel·lència especialment en aquestes actuacions singulars, ja que BCASA es limita a fer el disseny hidràulic i després la responsabilitat la delega en les empreses a les quals adjudica l'obra, perdent el control total sobre el procés.
Durant el 2019 el nombre d'avaries relacionades amb el servei de l'aigua van ser provocades per obres executades per tercers, per tant aliens a la gestió d'Aigües de Barcelona, com aquesta del col·lector de la Diagonal, superant la ràtio d'1 al dia. Això es tradueix en 587.706 euros de costos associats segons l’import reclamat l’any 2019.