Aquesta setmana ha estat nefasta per al patrimoni de l’església de Santa Maria del Pi, al Barri Gòtic de Barcelona. En contrast amb la rehabilitada capella de Santa Llúcia, que un cop acabades les obres torna a lluir amb tota la seva esplendor -i amb la confiança que no es malmeti per obra de grafiters-, a l’església del Pi van aparèixer a principis de setmana diverses pintades, que no només enlletgien els murs, sinó que, a més van malmetre un escut medieval que ara, parcialment pintat de negre i rosa, potser serà difícil de recuperar. Amb tot, el vandalisme ha pujat de nivell i a banda de les pintades s’han robat diversos carreus de la façana. Cal recordar que la recentment estrenada bibliocabina de Sant Genís dels Agudells també ha estat vandalitzada.
Segons ha avançat ‘betevé’, més enllà de les pintades cal afegir ara el robatori de diverses de les pedres que conformen la façana lateral, a la plaça de Sant Josep Oriol. En concret es tracta d’una desena de carreus petits situats a tocar del terra, que han estat extrets recentment. De fet, a la zona ja hi havia el forat d’algun, fet que ha facilitat l’extracció de la resta i que ara hauran de ser reposats amb material de recanvi del que disposa la mateixa església. El mateix mitjà també informa que ha estat robada l’antiga placa de la plaça que hi havia col·locada en un dels laterals i que els fets ja han estat denunciats a la Guàrdia Urbana.
Restauració de Santa Llúcia
El vandalisme a l’església del Pi contrasta amb la restauració de la capella de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona, que s’ha donat per finalitzada després de mesos d’uns treballs que han permès, entre altres aspectes, recuperar una pintura oculta al timpà. Segons ha informat l’Església Arxidiocesana de Barcelona també aquesta setmana, la restauració s’ha dut a terme per revertir el deteriorament de les pedres exteriors, que s’havia accentuat des de l’any 2010. La restauració de la coberta de la capella l’any 2019 va marcar l’inici de la intervenció. Ara, els processos restauradors han aturat el deteriorament de la pedra i han permès netejar les fissures del morter i reomplir-les amb morter de calç i alhora, s’ha netejat la brutícia incrustada per la contaminació ambiental i per la pol·lució, amb la tècnica del sorrejat.
El que crida més l’atenció de la restauració de la capella de Santa Llúcia ha estat que ha permès recuperar una pintura que fins ara estava oculta sota una capa de vernís ennegrida. Es tracta d’un oli sobre tela enganxat al mur, obra del pintor Joan Llimona i de principis de segle XX, que es mantenia mig amagada sense que es pogués distingir el contingut i que ara torna a lluir amb tots els seus colors i esplendor. La restauració ha estat realitzada íntegrament per l’empresa ECRA, especialista en restauració arqueològica. Les restauradores Ana Ordóñez i Mariana Kahlo han intervingut la peça que s'ha recuperat al timpà de la porta de la capella.