Un o més individus han vandalitzat la basílica de la Mercè, amb pintades a la façana. "Dios maricón" o "En el 36 aquí quemaban monjas" (en referència al que va passar durant la Guerra Civil Espanyola) són algunes de les frases identificables escrites en color negre sobre les parets exteriors del temple de Ciutat Vella, a les quals cal sumar altres expressions inintel·ligibles o difícils d'entendre com "La religion on t'encule" o "Lov te amo" — més enllà de simples grafitis i el símbol anarquista.

La façana de la basílica de la Mercè, vandalitzada / Basílica de la Mercè
Un grafiti a l'exterior del temple / Basílica de la Mercè

La mateixa parròquia és qui s'ha fet ressò del vandalisme aquest divendres al matí, tot comunicant que ja han presentat a l'Ajuntament de Barcelona una sol·licitud per a la neteja de les pintades. "En altres ocasions ens han ignorat, a veure com va aquest cop... em sembla que hi ha eleccions aviat", expressa una nota del lloc web de la basílica. Des de l'església han lamentat els fets: "A banda del que significa per a tots els catòlics, és un BIC (bé d'interès cultural) protegit". "Una façana del segle XVIII que tots els ciutadans tenim el dret de preservar íntegra per al gaudi de les futures generacions i perquè forma part de la nostra història", afegeixen. I unes últimes paraules: "M'abstinc de fer comentaris al respecte, crec que poden treure les seves pròpies conclusions".

"Dios maricón" i el símbol anarquista, a la basílica de la Mercè / Basílica de la Mercè
Expressió difícil d'entendre a la façana del temple / Basílica de la Mercè

Vandalisme, un dels problemes de Colau

La basílica de la Mercè és l'església on es venera la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat des del 1687. S'ubica a Ciutat Vella, a la plaça de la Mercè. La primera església es va construir l'any 1249, mentre que l'actual data del 1765 i és d'estil barroc. És el principal santuari marià de Barcelona. Mentre que el temple és d'estil barroc, la imatge de la Mare de Déu és d'estil gòtic. L'Ordre de la Mercè es va fundar l'any 1218 a la ciutat: Sant Pere Nolasc, comerciant de la ciutat, va començar l'obra dels mercedaris amb la redempció de captius. Ara, la seva tasca continua amb l'atenció de presos i marginats.

El vandalisme i la degradació del patrimoni històric ha sigut un dels problemes del govern d'Ada Colau. Un dels episodis més recents va ser el de l'església del Pi, on el vandalisme va pujar de nivell fa gairebé un any: una desena de carreus de la façana van desaparèixer, alhora que si van fer diverses pintades i es va malmetre un escut medieval. I fa uns mesos que també hi va haver protestes per dignificar el Call de Barcelona, una altra assignatura pendent de Colau — després que es vandalitzés l'antiga sinagoga major. I ja no parlem del deplorable estat del Baluard del Migdia, que es va convertir en un espai degradat, abandonat i brut.

 

Imatge principal: "En el 36 aquí quemaban monjas" i una altra expressió difícil d'entendre a la façana de l'església / Basílica de la Mercè