La façana gòtica de l’Ajuntament de Barcelona, la que dona al carrer Ciutat, ha estat vandalitzada amb una pintada monumental feta amb pintura blanca que ocupa bona part d’aquests murs històrics. Els fets han estat denunciats pel portaveu del grup municipal de Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, que ha difós una imatge a les xarxes socials i ha retret al govern municipal que aquests fets hagin passat al mateix edifici de l’Ajuntament de Barcelona.

“Com pot ser que es vandalitzi el patrimoni protegit del propi edifici consistorial?”, ha preguntat Martí en un apunt a la xarxa X, on ha exigit “la reparació dels danys i la identificació i denúncia de l’autor o autors”. “El Pla Endreça no funciona ni al perímetre de l’Ajuntament”, ha reblat Martí, en al·lusió directa al programa del govern municipal que impulsa mesures en els camps de la neteja i la seguretat, precisament els aspectes que han fallat en aquest cas de vandalització de la façana gòtica de l’Ajuntament de Barcelona.

“És una humiliació que passi a l’Ajuntament”

És una humiliació que això passi a l’Ajuntament, no hauria de passar enlloc, però menys a la façana gòtica, perquè és un símbol de la manca de control”, ha afirmat Martí en declaracions a ElNacional.cat, que ha afegit que aquestes pintades han aparegut aquesta matinada de dimecres a dijous. Així mateix, el portaveu de TriasXBCN ha recordat que a la ciutat hi ha hagut molts casos de vandalització de patrimoni històric i ha lamentat que “el Pla Endreça dedica molts diners a esborrar pintades però no a prevenció policial” del vandalisme.

Per això mateix, Martí ha exigit al govern municipal que esborri les pintades i que expliqui “quina vigilància física i a distància tenim”. També ha demanat la “identificació urgent i ràpida dels autors”, pels qui ha demanat una “sanció exemplar” tot recordant que no només s’ha d’aplicar l’ordenança, sinó també “si s’escau, el Codi Penal", perquè vandalitzar patrimoni protegit, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, “és delicte”.

Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultades per aquest mitjà han assenyalat que la Guàrdia Urbana ja està investigant l’acte vandàlic i que, pel que fa a la pintada, ja s’ha programat la retirada “en els pròxims dies” per part de la brigada de neteja de pintades en façanes patrimonials.

Vandalisme a Ciutat Vella

Cal tenir en compte que el vandalisme al districte de Ciutat Vella és una problemàtica recurrent en els darrers anys. Així, només l’any passat va haver-hi actes vandàlics similars a la Basílica de la Mercè (marc del 2023) i el fotomosaic del petó de la plaça Isidre Nonell (juny del 2023), així com l’amputació del nas i altres parts del monument a Marià Fortuny al carrer del Pintor Fortuny (desembre del 2023). També hi ha hagut altres pintades en llocs emblemàtics com la plaça de Sant Miquel, entre d’altres. En general, al cap de poc aquestes pintades són netejades i, en el cas de l’estàtua de Marià Fortuny, recentment s’han dut a terme les tasques de reparació. 

vandalisme façana gotica ajuntament barcelona foto triasxbcn 3
Pintades aparegudes a la façana gòtica de l'Ajuntament de Barcelona / Foto: TriasXBCN
vandalisme façana gotica ajuntament barcelona foto triasxbcn 2
Les pintades han malmès la façana gòtica de l'Ajuntament de Barcelona / Foto: TriasXBCN

De fet, el vandalisme i la degradació del patrimoni històric va ser una constant dels mandats d’Ada Colau, amb altres episodis com el robatori de carreus de l'església del Pi, combinades amb diverses pintades i el trencament d’un escut medieval, o la vandalització de l’antiga sinagoga major del Call. També va ser un problema, actualment resolt, la vandalització i degradació del Baluard del Migdia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!