La font que hi ha al bell mig de la plaça de Sant Felip Neri, al Barri Gòtic de Barcelona, ha aparegut aquest diumenge vandalitzada, segons que ha donat a conèixer via twitter el col·lectiu Fem Gòtic, que la matinada de diumenge va denunciar que el capitell que coronava la columna havia estat arrencat i llençat a la font. El mateix col·lectiu ja va avisar l’Ajuntament de Barcelona dels desperfectes, davant el temor que algú es pogués endur la peça arrencada. “No es respecta res”, va indicar diumenge el col·lectiu, tot afegint que “avui la font de Sant Felip Neri es desperta així”.

La font del centre de la plaça de sant Felip Neri té forma octogonal amb rajoles de color verd i blanc i en la seva part central hi ha ubicada una columna amb quatre fonts que ragen aigua fina a una pica rodona. De fet, la font és ornamental, ja que hi ha massa espai des de la base perquè algú hi pugui beure aigua. El que ha estat vandalitzat ha estat el capitell del pilar

tuit fem gotic font sant felip neri

Segons indica el blog especialitzat ‘Fonts naturals, aigua, muntanya i més’ en un article dedicat a aquesta font, per sobre del capitell hi havia una estàtua de bronze no massa gran d’un noi estudiant, obra de l’escultor Josep Miret, però que va desaparèixer poc després de ser instal·lada, de manera que el d’aquest cap de setmana no és el primer episodi de vandalisme que pateix la font.

Una plaça històrica

La plaça de Sant Felip Neri és un espai històric del centre de la ciutat de Barcelona, al districte de Ciutat Vella, seu de l’església del mateix nom, d’estil barroc i construïda a mitjans del segle XVIII i a la façana de la qual es poden veure les restes dels bombardejos de la Guerra Civil, en concret el que va tenir lloc el 30 de gener de 1938 causant quaranta-dues víctimes mortals, la majoria nens que eren alumnes de l'escola Sant Felip Neri, en enfonsar-se el sostre del soterrani on s'havien refugiat.

fuente sant felip neri foto @femgoticEl capitell ha estat arrencat i llençat a l'aigua / @FemGòtic

Amb tot, l’aparença actual de la plaça no remet directament al passat històric, ja que dos dels edificis que en formen part, les antigues cases dels gremis dels gremis de Calderers i Sabaters, van ser traslladades durant el segle XX, provinents de l’obertura de la Via Laietana. 

Segons ha assenyalat ‘betevé’, els veïns denuncien que l’incivisme ja és habitual a la zona i destaquen que molt sovint es troben pintades en edificis històrics, pilones arrencades i vidres trencats als aparadors d’algunes botigues. De fet, fa unes setmanes va desaparèixer un drac de ferro forjat de la Baixada de Santa Eulàlia.

 

Imatge principal: La font de Sant Felip Neri en la seva integritat abans de l'assalt vandàlic / Canaan