El carrer de Pere IV al tram entre els carrers Zamora i Badajoz es troba a l’epicentre del popularment anomenat ‘Triangle Golfo’ del Poblenou, una zona de bars, discoteques i sales de concerts que, de fa dècades, ha estat un dels punts neuràlgics de l’oci nocturn. La zona sempre ha estat problemàtica per l’acumulació de persones durant la nit els caps de setmana, però d’un temps ençà, la situació ha degenerat tant, sobretot a causa de la popularització dels botellons, que els veïns ja no poden més, farts de no poder dormir a les nits i haver de conviure al matí amb tota mena de brutícia, entre la qual no hi falten ni els pixats ni els vòmits.

 

Per tot plegat, els veïns d’aquesta zona s’han aplegat en la plataforma ‘SOS Triangulo Golfo’, principalment per denunciar la degradació de la zona, especialment des que va finalitzar el toc de queda i cada cop es fan més nombrosos els botellons al mig del carrer, amb els problemes afegits de sorolls, baralles i actes incívics de tota mena. A més, des de la plataforma lamenten que l’obertura de l’oci nocturn no ha acabat amb els botellons, ja que molts clients de bars surten a beure al carrer i, a més, han proliferat les botigues de queviures que venen begudes alcohòliques més enllà de les onze de la nit, quan està prohibit.

Mobilització dels veïns per acabar amb els 'botellons' / SOS Triángulo Golfo

“La situació ara és insostenible”, relata a ElNacional.cat Jerónimo Lozano, membre de la plataforma “i veí afectat”, que lamenta que “les dinàmiques de consum d’alcohol han canviat d’una manera espectacular després del confinament, de manera que ara, tot i que hi ha menys bars, ha empitjorat”. De fet, la plataforma s’ha creat per frenar un cúmul de situacions en les quals s’inclouen fins i tot entrades en porteries de veïns, per orinar-se dins i trencar les bústies, trencament d’aparadors, robatoris i fins i tot atac a veïns, i tot plegat davant la passivitat de la Guàrdia Urbana. De fet, ja hi ha hagut alguns encaraments amb els veïns.

“Hi ha pèrdua de salut mental i de qualitat de vida”

Segons Lozano, tot aquest seguit de situacions està afectant seriosament els veïns. “Hi ha pèrdua de salut mental i de qualitat de vida”, assenyala, per insistir que “les veïnes estem fartes i indignades”. Per tot plegat, a inicis de febrer un col·lectiu de veïns de la zona va decidir autoorganitzar-se i muntar assemblees veïnals amb un objectiu clar: “Acabar amb la xacra del botelló i buscar el màxim d’adhesions de veïns i veïnes” per tal d’impulsar accions conjuntes. De fet, ja s’han manifestat en contra d’una situació que es reprodueix cada setmana, “de dimecres a dissabte” i que sobretot els darrers dies de la setmana s’allarga “fins a les sis o set de la matinada”.

La plataforma ha iniciat contactes amb els partits polítics i també han mantingut una reunió amb presència d’Albert Batlle, cinquè tinent d’alcaldia, de Prevenció i Seguretat i David Escudé, regidor de Sant Martí, als quals els reclamen “que es compleixi la llei”, tot recordant que les ordenances municipals prohibeixen explícitament beure alcohol a la via pública així com orinar i defecar. A més, també recorden que “tampoc es pot barrar el carrer, que sovint no es pot ni passar de la gent que hi ha”. Des que els veïns han començat a mobilitzar-se s’ha notat un cert augment de la presència policial, però no és prou efectiva, perquè els grups dels botellons simplement es desplacen de lloc.

Els carrers, plens de gent durant tota la nit / SOS Triángulo Golfo

De fet, els veïns han començat a baixar al carrer de forma organitzada per visualitzar les seves queixes i ja compten amb la complicitat d’associacions de veïns i altres entitats socials del districte. Acostumen a fer una assemblea cada setmana i la seva voluntat ara és fer-se escoltar, cansats de “trucar al 112 i que no ens facin cas”. En la seva agenda s’inclou acabar amb la impunitat de les botigues de queviures que venen alcohol més enllà de l’horari establert i acabar amb la sensació que l’anomenat ‘Triangle Golfo’ sigui una zona sense llei on tot sembla estar permès. Ens sentim “menyspreats”, rebla Lozano.

Un problema de difícil solució

De fet, la problemàtica dels botellons porta de cap els responsables municipals, que no troben la fórmula per acabar amb un fenomen que s’ha multiplicat exponencialment arran de la pandèmia del coronavirus. De moment, la Taula Ciutadana per una Barcelona Cívica i Segura fa tímids avenços, però aportacions com la del Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, que va proposar crear espais segurs per fer-hi botellons però evitant que es converteixin en ‘botellòdroms’, han estat rebutjades. De moment, l’única realitat és que determinades zones, com l’esmentat ‘Triangle Golfo’, s’han convertit en un espai irrespirable per als veïns.

Imatge principal: Assemblea veïnal per estudiar com impedir els botellons / SOS Triángulo Golfo