La contaminació acústica, especialment la que té lloc durant les nits, és un problema de primer ordre a la ciutat de Barcelona, on sempre s’ha fet difícil compaginar el dret al descans dels veïns amb l’oci, tant dels mateixos ciutadans com dels visitants. Amb tot, aquestes darreres setmanes la paciència de la ciutadania ha arribat a un límit. La tornada a la normalitat, el retorn del turisme massiu, l’arribada del bon temps i, fins i tot, l’actual onada de calor, han conformat un còctel explosiu que ha fet vessar el got. Tot i que, no sense polèmica, l’ajuntament sembla haver-se decidit a encarar la problemàtica amb la instal·lació de sonòmetres, els veïns ja en tenen prou.
Per això, unes dues-centes persones s’han aplegat aquesta tarda a la plaça de Sant Jaume per protestar contra un problema que, malgrat una assistència reduïda, interpel·la a tots els veïns, perquè tots tenen el dret a descansar. Sota el lema ‘El soroll mata’ diverses columnes arribades de diferents punts de la ciutat, com la Barceloneta, Casc Antic, el Triangle Golfo, el Raval -els quals s’han reunit primer a la plaça Bonsuccès-, el carrer Enric Granados o la Font de la Guatlla, han fet sentir la seva veu i, també i especialment el seu silenci, en reclamació de polítiques que apaivaguin els sorolls nocturns i els permetin dormir.
I és que malgrat que l’Ajuntament sembla haver-se posat en marxa amb el desplegament de sonòmetres a les anomenades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn, les problemàtiques derivades dels sorolls estan a l’ordre del dia. Aquest dijous mateix, la plataforma Stop Concerts, que també ha assistit a la manifestació, ha denunciat tres membres del govern municipal, els tinents d’alcaldia Jaume Collboni i Jordi Marti Grau i el regidor David Escuder per contaminació acústica als entorns del parc del Fòrum. Un altre col·lectiu assistent, el dels veïns del barri de la Font de la Guatlla han estat força explícits de la seva problemàtica, entre el Poble Espanyol i l’avinguda Maria Cristina sumen més de 100 esdeveniments anuals amb el corresponent soroll.
El silenci s’escolta
Tot plegat ha portat a la manifestació d’avui, engegada de manera amateur per veïns del Raval cansats de no poder dormir que s’ha estès com una taca d’oli per totes les zones afectades pels sorolls nocturns, aglutinats en la Xarxa Veïnal contra el Soroll. Segons ha recordat un dels impulsors de la manifestació, Miquel Prats, al seu carrer del Raval tenen registrats “70 decibels de mitjana a les nits, quan l’OMS diu que viure per sobre dels 55 és perjudicial”. Per això la manifestació ha consistit en la lectura del manifest i tot seguit, un minut de silenci, aquest cas no en memòria d’algú sinó per poder escoltar-lo. Els manifestants s’han tapat les orelles en senyal que no poden més.
La protesta s’ha dirigit contra l’Ajuntament de Barcelona per exigir “tolerància zero” amb totes aquelles activitats que generen soroll, com ara els ‘botellons’, el problemàtic soroll de les terrasses i discoteques, els pisos turístics o la pràctica de l’eskate fora de les hores autoritzades. Val a dir que el govern municipal ha estat receptiu a les demandes, en primer lloc davant la seu del districte de Ciutat Vella, on el regidor Jordi Rabassa ha atès les queixes d’una vintena de manifestants, i després a la mateixa plaça de Sant Jaume, on tres regidors han escoltat les demandes dels ciutadans i han rebut el manifest.
Eloi Badia, Pau González Val i Joan Ramon Riera, els dos primers de Barcelona en Comú i el tercer del PSC han fet acte de presència a la plaça de Sant Jaume, han escoltat la lectura del manifest -a càrrec de l’actor Manel Barceló- i finalment han canviat impressions amb els organitzadors de l’acte, que els han fet lliurament del manifest. Ara només cal esperar a saber si les demandes han caigut en sac buit o el consistori es posarà finalment les piles per posar punt final a aquesta greu problemàtica. També s'ha deixat veure la manifestació el regidor de Junts Jordi Martí Galbis. i la regidora d'ERC Eva Baró.