La zona enjardinada del carrer Mossèn Amadeu Oller del barri de la Bordeta de Barcelona, guanyada per la lluita veïnal en ple franquisme, està condemnada a desaparèixer per donar pas a la construcció d’un edifici d’habitatges cooperatius en l’àmbit de l’antic nucli fabril de can Batlló. Aquesta és la conclusió de la Plataforma Salvem Mossèn Amadeu Oller que, malgrat una intensa campanya en defensa del jardí, considera que l’Ajuntament de Barcelona no impedirà la construcció de l’edifici promogut per la cooperativa Empriu, encara que signifiqui sacrificar el jardí malgrat acceptar la viabilitat de combinar la salvaguarda de la zona enjardinada amb l’edificació del bloc previst.
En un comunicat donat a conèixer aquest divendres, la plataforma veïnal dona compte d’una reunió mantinguda dijous amb responsables de l’Ajuntament de Barcelona en que aquests haurien assenyalat “que la proposta d’endarrerir l’edifici per salvar els jardins és tècnicament viable”, però que la Casa Gran “no vol assumir els costos en indemnitzacions que això suposaria en el cas que Empriu judicialitzés el cas”. Pau Domingo, portaveu de la plataforma veïnal, ha assegurat en declaracions a ElNacional.cat que han rebut la decisió de l’Ajuntament “amb tristesa i certa resignació, però amb un gran enuig”, perquè han constatat “el menyspreu de l’Ajuntament cap als veïns del carrer Mossèn Amadeu Oller”.
“Ens han demostrat que l’alternativa és possible”, assegura Domingo en referència a la proposta de la plataforma veïnal de combinar l’edificació amb la supervivència del jardí, però lamenta que el consistori no hagi plantejat “la preservació” del jardí davant un possible escenari de reclamació per part del col·lectiu Empriu. “Veiem desídia per part de l’anterior consistori”, assenyala Domingo, que assegura que el nou govern municipal els ha ofert ara “una solució de mínims”, que suposaria compensar la pèrdua del jardí amb una reforma del carrer que inclouria “treure una fila de cotxes i posar-hi arbres i bancs”. “S’ha menyspreat la memòria de les lluites veïnals”, apunten.
Constitució en Associació de Veïns
Tot i perdre aquesta batalla, la plataforma no s’ha rendit i ha anunciat l’inici dels tràmits legals per constituir-se en Associació de Veïnes i Veïns del Carrer Mossèn Amadeu Oller, “per seguir lluitant per la millora del carrer i el barri”. Es tracta d’un pas necessari, segons Domingo, per vetllar per “tenir veu” i poder incidir en l’anunciada reforma del carrer: “Volem ser partícips d’aquesta proposta, volem que es faci bé i ràpid”, tot assenyalant que pressionaran per evitar que “la reforma es condicioni a les obres” de l’edifici cooperatiu. “La vorera és de l’any 59 i sempre s’ha dit que no es refà perquè estava pendent de la reforma de Can Batlló”, assegura el portaveu, que vol que el projecte i la licitació estiguin llestos abans de l’inici de les obres de l’edifici i lamenta que, tot plegat, suposi la “constatació d’un nyap urbanístic on una iniciativa privada passa per damunt l’interès públic”. “No abaixem els braços i treballarem per garantir el millor barri per als veïns i veïnes”, conclou Domingo.