"Vivim atemorits i amb por". Així s'han adreçat 14 col·lectius i associacions que representen 514 entitats i comerços de Gràcia a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per traslladar-li la situació en la qual es troben des del passat 23 de maig, quan es va fer el desallotjament del Banc Expropiat, i hi va haver els posteriors aldarulls. Veïns i comerciants reclamen en una carta, una solució al conflicte i retreuen a Colau la manca de "suport institucional" i la "inexistent resolució del conflicte actual per part de l'Ajuntament de Barcelona".
Els veïns i comerciants exigeixen "de forma urgent a l'Ajuntament i a la senyora alcaldessa Ada Colau cercar una solució definitiva que reculli el sentir majoritari dels veïns, veïnes, entitats i establiments comercials i de serveis del barri de Gràcia". I es desmarquen dels okupes del Banc Expropiat, que sempre han assegurat tenir el suport de la gent del barri, reclamant a l'administració "un tracte igual a tothom". "Tots els drets comporten obligacions".
"Estem resistint aquesta malaurada situació sense cap suport institucional clar per part de l'Ajuntament, sense ser responsables dels fets i havent de vetllar per la seguretat dels veïns i veïnes i de les poques persones que encara s'atreveixen a visitar l'àrea més afectada", diu la carta. Els signants fan "palesa la preocupació en la inexistent resolució del conflicte actual per part de l'Ajuntament de Barcelona" i incideixen que "el problema l'han de solucionar els polítics i no els veïns".
En cinc punts les associacions veïnals i comerciants exposen el seu mal estar i també la seva por. "Volem pau i seguretat al barri i poder tornar a treballar i fer vida al barri", diuen en la carta. Alguns comerços van haver de tenir tot el dissabte tancat arran del dispositiu policial per treure els 5 okupes que van tornar a entrar al banc. Al llarg de 15 dies la situació s'ha anat repetint. Alguns cops pels aldarulls, manifestacions i reivindicacions i d'altres per la incertesa de com acabarien les convocatòries.
Segons els veïns i comerciants, 6.300 persones estan "patint directament la situació que s'ha viscut i encara es viu al barri de Gràcia". Els signants condemnen la violència explícitament: "Estem en contra dels actes violents que s'han produït" i expressen la seva "solidaritat i suport als veïns i veïnes, a les entitats i als establiments de comerç i serveis afectats directament, per la inseguretat que pateixen, pels danys soferts i per les pèrdues molt importants que han ocasionat i s'estan ocasionant als seus locals i establiments.
Els comerciants asseguren que les vendes han baixat un 80%. La situació d'impàs ha durat 15 dies amb dos caps de setmana inclosos on, tant les botigues, com els bars que tenen terrasses a l'aire lliure i que aquests dies ja s'han començat a omplir, s'han sentit amenaçats.
El Banc Expropiat ha anunciat aquest dimarts que no convocarà més manifestacions a Gràcia contra el desallotjament de l'antiga sucursal bancària, segons informa el col·lectiu en un comunicat. Encara que no renuncien a tornar a entrar al local, diuen que no és el seu "objectiu que per aconseguir-ho hi hagi comerços que no es vegin amb la tranquil·litat d'obrir", i afegeixen que continuaran amb els punts informatius i les activitats a la porta.
Ahir la propietat del local del Banc Expropiat va reforçar el blindatge de tota la façana per evitar que es torni a entrar. Dissabte van fer un forat amb un butró i s'hi van colar dins 5 okupes que van mantenir el barri en tensió durant tot el dia, perquè la policia va haver de fer un nou dispositiu que va obligar a tancar carrers, el mercat de l' Abaceria i els comerços de Travessera de Gràcia i Mare de Déu dels Desemparats. La plaça de la Revolució viu en contant tensió també perquè és punt de convocatòria i porta d'entrada als accessos del Banc Expropiat.