La frenada que ha donat l’Ajuntament de Barcelona amb el polèmic sistema de recollida Porta a porta ha estat rebuda pels veïns contraris i pels partits de l’oposició com un èxit per la seva insistència a denunciar-lo.
Tot i que el regidor Eloi Badia ha volgut justificar l’ajornament de la fase 2 de Sant Andreu i els canvis substancials que s’aplicaran a la fase 1, en especial, la desaparició dels bujols i la instal·lació de bústies i contenidors intel·ligents, en la recerca d’un ‘model Barcelona’ de recollida de residus homogeni i vàlid per a tota la ciutat, el fet és que els contraris al Porta a porta han aconseguit una victòria contra el govern municipal.
Els veïns demanen que l’ajuntament es disculpi
“És una bona notícia que s'aturi la fase 2 i que s'eliminin bujols i escombraries dels nostres carrers de la fase 1”, apunten a elNacional.cat fonts del col·lectiu Porta a porta Sant Andreu del Palomar, que durant els darrers mesos ha aglutinat tot el sentiment de malestar al barri per aquesta qüestió i ha marcat durament la gestió municipal.
“Ha quedat palès que les reivindicacions en forma de manifestacions, descontent a les xarxes socials, la negativa dels veïns a recollir els kits i les més de 3000 signatures en només cinc dies han fet el seu efecte”, afegeixen les mateixes fonts, que apunten que gràcies a tota aquesta pressió s’ha aconseguit que “s'ampliï l'accés a les bústies de bolquers, passant a poder ser utilitzades per qualsevol persona que generi tèxtil sanitari”.
A més, aquest col·lectiu de veïns recorda que durant tot el temps de protestes han rebut per part de l’Ajuntament “tot tipus de desqualificacions i menyspreus tant públicament com a les comissions de seguiment, i fins i tot a nivell personal cap a persones del col·lectiu”. “Caldria que es fes pública una disculpa cap al nostre col·lectiu per aquest motiu, ja que han acabat admetent que el model que proposàvem era i és absolutament vàlid”, afegeixen.
Finalment, aquests veïns apunten que “caldrà esperar veure quin és el model exacte que es proposa”, ja que temen que si “la fracció plàstic i cartró es mantenen com en el model actual, continuarem tenint els mateixos problemes de voreres intransitables”.
L’oposició també ho celebra
Per part dels grups d’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Esquerra Republicana de Catalunya ha apuntat que l’ajornament constata “el fracàs absolut del govern municipal en la qüestió”. “S’ha evidenciat una aplicació nefasta”, han apuntat fonts d’ERC que afegeixen que “les diferències entre els dos socis de govern -també evidents en aquesta qüestió- han entorpit tot plegat encara més”.
“Confiem que l’exemple de Sant Andreu serveixi d’aprenentatge”, insisteixen des d’ERC, que apunten que l’aturada de Sant andreu “ha de servir de lliçó per consolidar, ara sí, un model de ‘porta a porta’ eficaç i que generi adhesions entre la ciutadania”, i per això demanen que “aquesta aturada no sigui ‘sine die’” perquè cal “una planificació i una calendarització de les properes implementacions”.
La presidenta del Grup municipal de Junts a l’Ajuntament, Elsa Artadi, ha exigit al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni que aturi el sistema completament i que no només endarrereixi la segona fase prevista per la setmana que ve, i ha atribuït aquesta “rectificació parcial” a la pressió del veïnat del districte i de Junts. Artadi ha denunciat que el govern municipal ha incomplert l’acord a l’Ajuntament de reduir fins al 50% la taxa de residus als veïns i veïnes participants del sistema de recollida i ha criticat la discriminació pels usuaris del barri de Sarrià.
Per la seva banda fonts de Barcelona pel Canvi han apuntat que feia temps que “l’oposició ho demanava”. “Han trigat en prendre aquesta decisió i no es poden oblidar els perjudicis causats als veïns”, han recordat des del partit encapçalat per Eva Parera, que insisteixen que “l’administració ha de tenir l’obligació de ser previsora i saber el que impliquen les seves mesures”. “Tot això posa en evidència que el govern només encerta quan rectifica”, han afirmat les mateixes fonts.